Квиз: Дали ги знаете сообраќајните знаци – возачите не смеат да направат грешка


Квиз: Дали ги знаете сообраќајните знаци – возачите не смеат да направат грешка

Ако имате возачка дозвола и сте активен учесник во сообраќајот, не смеете да си дозволите да направите грешка на овој квиз.

kviz-dali-gi-znaete-soobrakjajnite-znaci-vozachite-ne-smeat-da-napravat-greshka-01.jpg

Дури и ако немате возачка дозвола, би требало да препознавате дел од сообраќајните знаци, барем оние кои се однесуваат и на пешаци.

Дали мислите дека ќе ги препознаете сите знаци во квизот?

Дали ги знаете сообраќајните знаци – возачите не смеат да направат грешка
 1. 1. Кој е овој сообраќаен знак?
  Опасност на патот
  Лизгав коловоз
  Стеснување на патот
 2. 2. Кој е овој сообраќаен знак?
  Кривина на десно
  Двојна кривина или повеќе кривини од кои првата е надесно
  Крстосување со спореден пат по прав агол од десната страна
 3. 3. Кој е овој сообраќаен знак?
  Лизгав коловоз
  Нерамен коловоз поради издаденост на патот
  Опасна нагорнина
 4. 4. Кој е овој сообраќаен знак?
  Забрана за сообраќај во двете насоки
  Забрана за сообраќај во една насока
  Првенство на минување за возилата од спротивна насока
 5. 5. Кој е овој сообраќаен знак?
  Забрана за паркирање и запирање
  Наизменично паркирање
  Забрана за паркирање
 6. 6. Кој е овој сообраќаен знак?
  Кружен тек на сообраќајот
  Задолжителна насока
  Задолжително обиколување од левата страна
 7. 7. Кој е овој сообраќаен знак?
  Престанување на сите забрани
  Пат со првенство на минување
  Пат со еднонасочен сообраќај
 8. 8. Кој е овој сообраќаен знак?
  Најмало растојание меѓу возилата
  Густ сообраќај
  Забрана за престигнување товарни возила
 9. 9. Кој е овој сообраќаен знак?
  Пат резервиран за сообраќај на моторни возила
  Автопат
  Слеп пат

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Дали важите за човек со широки општи познавања во друштвото? Дали можете да се впуштите во разговор на разни теми кога сте во секое друштво и...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg