Правописен квиз: Употребете ги правилно надредните знаци во речениците

Една од најчестите правописни, занемарени грешки во македонскиот правопис е (не)употребата на надредните знаци.

Pravopisen-kviz-upotrebete-gi-pravilno-nadrednite-znaci-vo-rechenicite_01_630x330.jpg

Надреден знак (`) е правописен знак кој се пишува само во три случаи:

1. Над самогласката е во кратката заменска форма од нас нè, за да се разликува од негацијата не.

Пример: Тие не нè почитуваат воопшто.

2. Над самогласката е во прилогот сè - за да се разликува од кратката заменска форма од повратната заменка себе се, која често ја употребуваме со повратните глаголи; како и од помошниот глагол сум во трето лице множина (тие се).

Пример: Сè се стресе околу мене.

3. Над самогласката и кај кратката заменска форма од нејзе ѝ за да се разликува од сврзникот и.

Пример: Ѝ кажав дека сакам да одиме во кино и на вечера.

Во продолжение за вас подготвивме квиз од низа реченици во кои треба да определите каде правилно треба да стои надредниот знак. 

Да провериме што научивте од оваа мини лекција: 

Употребете ги правилно надредните знаци во речениците
 1. 1.
  Одговор
 2. 2.
  Одговор
 3. 3.
  Одговор
 4. 4.
  Одговор
 5. 5.
  Одговор
 6. 6.
  Одговор
 7. 7.
  Одговор
 8. 8.
  Одговор
 9. 9.
  Одговор

Мила М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Тест низ 10 прашања: Знаете ли каде се користи надреден знак во македонскиот јазик? Знаете ли точно каде се употребува надредниот знак во македонскиот јазик? Под вл...
Квиз: Колку добро си ја познавате татковината – кои забавни факти за Македонија се вистина, а кои ла...  Дали таканаречените Камени кукли во село Куклица навистина се стари најмал...
Квиз за искусни авантуристи: Каде се наоѓаат туристичките дестинации и знаменитости? Дали сте личност која сака да патува и во секој миг е подготвена да тргне на сле...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg