Квиз: Дали знаете повеќе за биологијата од просечен средношколец?

Колку се сеќавате на она што го учевме по биологија? Дали воопшто обрнувавте внимание на овие часови? Со овој квиз имате можност да покажете што знаете.

kviz-dali-znaete-povekje-za-biologijata-od-prosechen-srednoshkolec-01.jpg

Биологијата е комплексна природна наука, па малкумина се осмелуваат целосно да ѝ се посветат и добро да ја изучат.

Но, сите ги учевме барем основните факти од областа на биологијата и дел од нив ни остануваат во глава и години подоцна.

Дали вие се сеќавате на она што сте го учеле и дали сега знаете повеќе од просечен средношколец?

Дали знаете повеќе за биологијата од просечен средношколец?
 1. 1.
  Клетка
  Ген
  ДНК
 2. 2.
  Воздухот
  Сонцето
  Почвата
 3. 3.
  28
  46
  32
 4. 4.
  Зигот
  Ембрион
  Фетус
 5. 5.
  Белите дробови
  Кожата
  Устата
 6. 6.
  Лигаменти
  Тетиви
  Мускули
 7. 7.
  Homo domestica
  Homo sapiens
  Homo superior
 8. 8.
  Организми кои сами произведуваат храна
  Организми кои се хранат со животни
  Организми кои се хранат со растенија
 9. 9.
  Во цитоплазмата
  Во јадрото
  Во митохондријата
 10. 10.
  Скроб
  Протеини
  Целулоза
 11. 11.
  Чарлс Дарвин
  Луј Пастер
  Розалинд Френклин
 12. 12.
  Черепот
  Емајлот на забите
  Ноктите

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз: Ако не одговорите точно на повеќето прашања – треба да се вратите во училиште Ве предизвикуваме да си го проверите знаењето - ова се прашања кои знаат да ги о...
Квиз: Проверете го знаењето по природни науки – дали ги знаете најосновните работи? Се сеќавате каков полнеж има електронот? Се сеќавате каков полнеж има електро...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg