Квиз: Ќе ги познаете ли македонските градови од само една фотографија?

Веројатно можете да ги препознаете Венеција, Њујорк или кој било град во светот што е атрактивна дестинација. Но колку ги знаете градовите во нашата држава?

kviz-kje-gi-poznaete-li-makedonskite-gradovi-od-samo-edna-fotografija-01.jpg

Македонија нема огромни градови со неколку милиони жители и стотици туристички атракции, но дури и најмалите македонски гратчиња имаат посебна убавина која ќе ве натера да ги засакате. Бидејќи еден период пандемијата ги затвори границите на многу држави, многумина се свртеа кон домашниот туризам и почнаа да ја истражуваат Македонија, а веројатно и вие сте посетиле барем една дестинација.

Всушност, бидејќи нашата држава е мала, претпоставуваме дека имате посетено голем дел од македонските градови, што значи без проблем ќе го решите овој квиз.

Во продолжение следат осум фотографии од осум македонски градови, а вие треба да погодите за кои станува збор.

Ќе ги познаете ли македонските градови од само една фотографија?
 1. 1. Кој е овој град?
  Струга
  Радовиш
  Гостивар
 2. 2. Кој е овој град?
  Куманово
  Скопје
  Демир Капија
 3. 3. Кој е овој град?
  Охрид
  Дојран
  Ресен
 4. 4. Кој е овој град?
  Берово
  Кавадарци
  Македонски Брод
 5. 5. Кој е овој град?
  Гостивар
  Демир Хисар
  Битола
 6. 6. Кој е овој град?
  Прилеп
  Куманово
  Кратово
 7. 7. Кој е овој град?
  Кичево
  Крушево
  Велес
 8. 8. Кој е овој град?
  Штип
  Дебар
  Тетово

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
 Учиме за Македонија: Колку села има во нашата држава? Ореше, Богомила, Нежилово, потоа Галичник, Гари, Јанче се само дел од прекраснит...
Географски квиз: Реки и езера во Македонија – дали имате натпросечни познавања? Која река тече низ Битола, која е најголемата река во Македонија и колку природи...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg