Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно?

Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги користиме за забава, ги користиме за учење…

kviz-kolku-vsushnost-znaete-za-tehnologijata-shto-ja-koristite-sekojdnevno-01.jpg

Во модерното општество тешко ќе најдете личност која нема смартфон или компјутер, но ова не значи дека сите се експерти за овие технологии.

Многу луѓе кои секојдневно користат вакви уреди не ги знаат ни нивните најосновни компоненти.

Дали и вие спаѓате овде, или сепак ги знаете барем основните работи?

Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно?
 1. 1.
  Random Access Memory
  Regular Access Memory
  Read Access Memory
 2. 2.
  HTML
  Maya
  Python
 3. 3.
  SSD
  GPU
  CPU
 4. 4.
  Macintosh
  Adobe
  Lenovo
 5. 5.
  iOS
  BlackBerry OS
  Android
 6. 6.
  Компјутерски вирус
  Компјутерска компонента
  Интернет пребарувач
 7. 7.
  Chesstest
  Deep Blue
  HAL 9000
 8. 8.
  Тјурингов тест
  AI тест
  Е-тест
 9. 9.
  Apple 1
  Altair
  IBM PC
 10. 10.
  AMD Ryzen
  Intel Core
  Nvidia GeForce
 11. 11.
  JPEG
  MKV
  AVI
 12. 12.
  Микробранови
  Инфрацрвени бранови
  Радиобранови

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: 8 прашања што ги одговори првиот победник во „Кој сака да биде милионер“ – ќе ги одговорите ли... Знаете ли кој бог на љубовта често е претставен како полничко дете со крилја и л...
Квиз: Математички задачи кои ќе ги решат основци – можете ли вие? Како се снаоѓате со основните математички операции, со малку покомплицирани комб...
Квиз: Дали знаете повеќе од просечен осмоодделенец? Знаете ли кој го изградил Мачу Пикчу или која сила нè држи на Земјата? Знаете...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg