Квиз: Дали ги знаете најпопуларните македонски народни поговорки?


Квиз: Дали ги знаете најпопуларните македонски народни поговорки?

Поговорките се еден вид изрази со кои се споделува некоја мудрост или некоја важна животна порака. Народните поговорки немаат еден автор, туку се вели дека имаат колективен, заеднички автор, односно дека се измислени од народот.

kviz-dali-gi-znaete-najpopularnite-makedonski-narodni-pogovorki-01.jpg

Како и секој народ, и ние си имаме бројни народни поговорки, а дел од нив редовно сме ги слушале од нашите баби и дедовци, а ги учевме и на училиште. Но колку се сеќавате на народните поговорки што сигурно сте ги слушнале барем еднаш?

Во продолжение следат 14 недовршени македонски народи поговорки, а вие треба да погодите како гласат.

Дали ги знаете најпопуларните македонски народни поговорки?
 1. 1.
  тоа ќе си добиеш
  тоа ќе си жнееш
  тоа ќе си имаш
 2. 2.
  не оставај ја за утре
  заврши ја денес
  не е за утре
 3. 3.
  брзи кучиња раѓа
  слепи кучиња раѓа
  болни кучиња раѓа
 4. 4.
  просо јаде
  просо гледа
  просо сонува
 5. 5.
  лоши дни
  црни дни
  тешки дни
 6. 6.
  ја отвора секоја врата
  секогаш се исплаќа
  со добрина се враќа
 7. 7.
  жали кој го нема
  тешко кој го нема
  плаче кој го нема
 8. 8.
  поостар од сабјата
  полош од сабјата
  посилен од сабјата
 9. 9.
  под круша паѓа
  на круша се раѓа
  на глава паѓа
 10. 10.
  нема плата
  нема наука
  нема труд
 11. 11.
  третиот користи
  третиот се смее
  третиот гледа
 12. 12.
  трипати сечи
  двапати сечи
  еднаш сечи
 13. 13.
  е посилен од сè
  железни порти отвора
  планини поместува
 14. 14.
  лозје чува
  куќа чува
  живот чува

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: 5 прашања кои точно ќе ги одговорат оние кои се добри со бројки Ако пресметките не ви одат од рака и секогаш велите дека не сте добри со бројки,...
Квиз: Прашања кои секој треба да ги одговори точно – Погодете ги главните градови на државите Дали сте експерт за географија и ги знаете главните градови на повеќето држави, ...
Квиз кој ќе го поминат само луѓето со IQ 110+: Дали сте дел од нив? Покажете го своето логичко размислување на дело и решете ги петте прашања кои на...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg