Квиз: Колку добро си ја познавате татковината – кои забавни факти за Македонија се вистина, а кои лага?


Квиз: Колку добро си ја познавате татковината – кои забавни факти за Македонија се вистина, а кои лага?

Дали таканаречените Камени кукли во село Куклица навистина се стари најмалку 10 милиони години, или ова е само лага?

kviz-kolku-dobro-si-ja-poznavate-tatkovinata-koi-zabavni-fakti-za-makedonija-se-vistina-a-koi-laga-01.jpg

Кога странците ја посетуваат нашата држава, секојпат се воодушевени не само од убавината, туку и од бројните забавни факти што ги учат за неа. Историја, географија, јазик и култура – Македонија навистина може да понуди толку многу, што дури ни ние што живееме овде не знаеме сè за неа.

Но дали ги знаете најпопуларните факти за нашата држава?

Во продолжение следат 10 факти за Македонија, а вие треба да погодите кои од нив се вистина, а кои лага.

Колку добро си ја познавате татковината - кои забавни факти за Македонија се вистина, а кои лага?
  1. 1.

  2. 2.

  3. 3.

  4. 4.

  5. 5.

  6. 6.

  7. 7.

  8. 8.

  9. 9.

  10. 10.

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Учиме за Македонија: Колку градови има во Македонија? Дали географијата ви е силна страна? Ги знаете ли најзначајните работи за Македо...
 Учиме за Македонија: Колку села има во нашата држава? Ореше, Богомила, Нежилово, потоа Галичник, Гари, Јанче се само дел од прекраснит...
Географски квиз: Реки и езера во Македонија – дали имате натпросечни познавања? Која река тече низ Битола, која е најголемата река во Македонија и колку природи...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg