Брза правописна проверка: Колку добро ги препознавате скратениците во македонскиот јазик?


Брза правописна проверка: Колку добро ги препознавате скратениците во македонскиот јазик?

При пишувањето мошне често имаме потреба да ги скратуваме зборовите.

brza-pravopisna-proverka-kolku-dobro-gi-prepoznavate-skratenicite-vo-makedonskiot-jazik-01.jpg

Скратувањата во македонскиот јазик се добиваат со скратување на одделни зборови, а пак скратениците со спојување на група букви од зборовите што влегуваат во состав на сложени називи.

Со други зборови, скратувањата на зборовите најчесто функционираат само при пишувањето, а поретко и при зборувањето.

Кликнете на секое прашање за да го откриете точниот одговор.

Брза правописна проверка: Колку добро ги препознавате скратениците во македонскиот јазик?
 1. 1.
  Кликни за одговорот
 2. 2.
  Кликни за одговорот
 3. 3.
  Кликни за одговорот
 4. 4.
  Кликни за одговорот
 5. 5.
  Кликни за одговорот
 6. 6.
  Кликни за одговорот
 7. 7.
  Кликни за одговорот
 8. 8.
  Кликни за одговорот
 9. 9.
  Кликни за одговорот
 10. 10.
  Кликни за одговорот

Мила М. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Погодете го значењето на старите зборови во македонскиот јазик Сте слушнале ли за пајтон? А, дали знаете што значи зборот вршник? Сте слушна...
Играме брза географија: Покрај Грција, кои други држави на буквата „Г“ ги знаете? Колку држави на буквата „Г“ знаете? Дали ќе се сетите на сите? Какви оценки имав...
Квиз: 5 прашања кои точно ќе ги одговорат оние кои се добри со бројки Ако пресметките не ви одат од рака и секогаш велите дека не сте добри со бројки,...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg