Квиз: Ѓорѓи Колозов и уште 9 македонски и светски значајни личности – по што се познати?


Квиз: Ѓорѓи Колозов и уште 9 македонски и светски значајни личности – по што се познати?

Дали ги знаете најзначајните личности од минатото и од поново време? А, дали знаете по што се познати или само сте ги слушнале нивните имиња?

znachajni-lichnosti-od-minatoto-i-od-ponovo-vreme-dali-znaete-po-shto-se-poznati-01.jpg

Со нивните подвизи и изуми, некои луѓе оставаат толку голем белег и толку големо наследство, што за нив се зборува децении и векови по нивната смрт.

Секој во својата област, овие луѓе направиле значајни промени во светот, смислиле изуми кои засекогаш ни го променија животот и создале уметнички дела на кои се восхитуваат и најталентираните уметници.

Колку вие знаете за овие значајни личности?

Ѓорѓи Колозов и уште 9 македонски и светски значајни личности – по што се познати?
 1. 1.
  Теорија за големата експлозија (Биг бенг)
  Теорија за релативноста
  Теорија за струните
 2. 2.
  Музичар
  Актер
  Писател
 3. 3.
  2
  3
  4
 4. 4.
  Создавањето на Адам
  Мона Лиза
  Ѕвездена ноќ
 5. 5.
  Музика
  Кинематографија
  Литература
 6. 6.
  Пеколот
  Цар Едип
  Ромео и Јулија
 7. 7.
  Кралот Артур
  Кралот Едвард
  Кралот Џорџ
 8. 8.
  Еден ден ќе дознаам сè
  Знам дека знам сè.
  Знам дека ништо не знам.
 9. 9.
  Турски марш
  Виенски марш
  Француски марш
 10. 10.
  Умни глави
  Бушава азбука
  Македонски народни приказни

Спирова С. | Црнобело / Фото: Wikipedia, depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Прашања кои секој треба да ги одговори точно – Погодете ги главните градови на државите Дали сте експерт за географија и ги знаете главните градови на повеќето држави, ...
Квиз: Општи прашања од сите области – колку ќе одговорите точно? Дали ве интересираат историјата, музиката, хемијата и скоро секоја друга област?...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg