Квиз: Силјан штркот, Пепелашка – дали ги помните деталите од омилените бајки од детството?


Квиз: Силјан штркот, Пепелашка – дали ги помните деталите од омилените бајки од детството?

Се сеќавате како завршува оригиналната верзија на Малата сирена напишана од Ханс Кристијан Андерсен?

kviz-siljan-shtrkot-pepelashka-dali-se-sekjavate-na-omilenite-bajki-od-detstvoto-01.jpg

Не залудно Дизни постојано прави филмови инспирирани од популарните бајки што се раскажуваат со векови. Не само што се интересни, овие бајки кријат и важни поуки за малите деца и ги учат да бидат подобри личности. Всушност, и ние возрасните можеме да научиме по нешто од нив.

Но, ако добро се сеќавате на оригиналните верзии на приказните, веројатно знаете и дека дел од нив се навистина морничави и малку поразлични од верзиите што ги гледаме во популарните филмови.

Прашањата во овој квиз се од тие многу постари верзии, а вие треба да им го погодите точниот одговор.

Силјан штркот, Пепелашка – дали ги помните деталите од омилените бајки од детството?
 1. 1.
  Проколнат фустан
  Отровен чешел
  Вжештени железни чевли
 2. 2.
  Пријател на Црвенкапа
  Соседот на бабата
  Дрвосечачот
 3. 3.
  Фрлале трошки леб по патот
  Ги обележувале дрвјата со парче ткаенина
  Оставале јаболка по патот
 4. 4.
  Славеј
  Лебед
  Ластовичка
 5. 5.
  Бидејќи не била поканета на нејзината крштевка
  Бидејќи сакала таа да го наследи тронот
  Бидејќи завидувала на нејзината убавина
 6. 6.
  Се венчала со принцот и заедно живееле во неговиот замок
  Се венчала со принцот и заедно се вратиле во океанот
  Се фрлила во океанот и се претворила во морска пена
 7. 7.
  Си го пресекле прстот
  Си ја пресекле петата
  И двете
 8. 8.
  Си ја удрил главата од тулите од куќата на третото прасе
  Паднал во котел со врела вода откако пробал да влезе низ оџакот во куќата на третото прасе
  Го убил ловец кој сака да ги заштити прасињата
 9. 9.
  Во нејзиниот чевел
  Под 10-те перничиња на столот на којшто седела
  Под 20-те душеци и 20-те перници на коишто спиела
 10. 10.
  Непослушен и разгален син
  Вреден занаетчија
  Печалбар

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку всушност знаете за технологијата што ја користите секојдневно? Денес компјутерите и смартфоните се сеприсутни – ги користиме за работа, ги кори...
Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg