Географски квиз: 10 прашања на кои секој Балканец треба да знае да одговори

Ако сте Балканец, дефинитивно ги знаете следниве 10 прашања за балканските држави.

geografski-kviz-10-prashanja-na-koi-sekoj-balkanec-treba-da-znae-da-odgovori-01.jpg

Балканскиот Полуостров го сочинуваат неколку држави вклучувајќи ја и Македонија. За разлика од нашата земја, некои држави се само делумно дел од Балканот, но сепак се вбројуваат овде.

Бидејќи станува збор за голема површина со неколку земји, никој не очекува ни Балканците да бидат експерти за Балканскиот Полуостров, но некои географски факти би требало да им се познати на сите кои живеат овде.

Прашањата во овој квиз ги опфаќаат најосновните географски факти за државите на Балканот, па ако сте живееле овде, сигурно ќе ги одговорите без проблем.

10 прашања на кои секој Балканец треба да знае да одговори
 1. 1.
  Бугарија
  Албанија
  Хрватска
 2. 2.
  Динарски Планини
  Кораб
  Албански Алпи
 3. 3.
  Бања Лука
  Тузла
  Сараево
 4. 4.
  Романија
  Турција
  Србија
 5. 5.
  Јонско Море
  Јадранското Море
  Средоземно Море
 6. 6.
  25.700 километри квадратни
  24.500 километри квадратни
  20.000 километри квадратни
 7. 7.
  1
  3
  5
 8. 8.
  Подгорица
  Цетиње
  Херцег Нови
 9. 9.
  Средоземно Море
  Јонско Море
  Тиренско море
 10. 10.
  Околу 2,8 милиони
  Околу 2 милиони
  Околу 1,5 милиони

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз за проверка на знаењето: Дали сте махер за географија? Каде се наоѓа Шангај, кој е главен град на Финска, кое море е под нивото на морс...
Квиз: Ако не одговорите точно на повеќето прашања – треба да се вратите во училиште Ве предизвикуваме да си го проверите знаењето - ова се прашања кои знаат да ги о...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg