Квиз: Знаете ли кои валути се користат во државите ширум светот?

Ако знаете многу за странските валути и во кои држави се користат, без проблем ќе го решите овој квиз.

kviz-znaete-li-koi-valuti-se-koristat-vo-drzhavite-shirum-svetot-01.jpg

Скоро секоја држава си има своја валута, а некои земји користат и исти валути. На пример, повеќето земји од Европската унија ги заменија нивните валути со евра.

Бидејќи сè поврзано со пари е навистина комплицирано, освен експертите за економија, ретко кој навлегува во најситните детали, но повеќето се запознати барем со валутите што се користат во државите ширум светот.

Со овој квиз ќе имате можност да проверите дали и вие знаете кои валути се користат во кои држави.

Знаете ли кои валути се користат во државите ширум светот?
 1. 1.
  Грција
  Албанија
  Црна Гора
 2. 2.
  Исланд
  Италија
  Ирска
 3. 3.
  Кина
  Јужна Кореја
  Јапонија
 4. 4.
  Боливија
  Мексико
  Перу
 5. 5.
  Либан
  Турција
  Саудиска Арабија
 6. 6.
  Хрватска
  Босна и Херцеговина
  Србија
 7. 7.
  Парагвај
  Уругвај
  Аргентина
 8. 8.
  Монголија
  Казахстан
  Русија
 9. 9.
  Украина
  Романија
  Унгарија
 10. 10.
  Бразил
  Колумбија
  Венецуела

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз: Ако не одговорите точно на повеќето прашања – треба да се вратите во училиште Ве предизвикуваме да си го проверите знаењето - ова се прашања кои знаат да ги о...
Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg