Квиз: Не треба да сте експерт по историја – колку знаете за најважните настани од поново време?

Дали и колку знаете за настаните што ги обележаа 20 и 21 век?

kviz-ne-treba-da-ste-ekspert-po-istorija-kolku-znaete-za-najvazhnite-nastani-od-ponovo-vreme-01.jpg

Настаните во 20-ти век во голема мера го обликуваа светот во којшто живееме денес, па сите би требало да знаеме по нешто за нив.

Постојат и неколку настани од 21-ви век што предизвикаа драстични промени, без разлика што имаат поминато само 20-тина години од неговиот почеток.

Во продолжение следат 11 прашања за најважните настани од изминативе 100-тина години кои сигурно ќе ги одговорите без проблем ако сте обрнале барем малку внимание на помодерната историја.

Не треба да сте експерт по историја – колку знаете за најважните настани од поново време?
 1. 1.
  Вудро Вилсон
  Гаврило Принцип
  Алексеј Брусилов
 2. 2.
  Атлантскиот Океан
  Индискиот Океан
  Тихиот Океан
 3. 3.
  Падот на француската берза
  Падот на германската берза
  Падот на Волстрит
 4. 4.
  Австроунгарија
  Германија
  Белгија
 5. 5.
  1940 година
  1945 година
  1946 година
 6. 6.
  Северноатлантска договорна организација
  Организација на Северноатлантскиот договор
  И двете
 7. 7.
  Хирошима
  Маршалски Острови
  Јужна Америка
 8. 8.
  Источен и западен Берлин
  Северен и јужен Берлин
  Ниту едно од наведените
 9. 9.
  Војаџер 2
  Восток 1
  Аполо 11
 10. 10.
  Во 1980-тите
  Во 1990-тите
  Во 2000-тите
 11. 11.
  2018 година
  2019 година
  2020 година

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали знаете повеќе од студент на медицина? Знаете ли колкав е нормалниот крвен притисок кај возрасна личност или каква тера...
Квиз: Дали ги знаете поранешните имиња на градовите и државите ширум светот? Знаете ли кое е поранешното име на Тајланд, или како се викаше Бомбај пред да го...
Квиз по алгебра: Колку внимававте на часовите во средно? Дали можете да решите равенка со една непозната? А, дали ги знаете симболите за ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg