Квиз: Проверете го знаењето по природни науки – дали ги знаете најосновните работи?

Се сеќавате каков полнеж има електронот?

kviz-proverete-go-znaenjeto-po-prirodni-nauki-dali-gi-znaete-najosnovnite-raboti-01.jpg

Физиката, хемијата и биологијата се само дел од природните науки и сите знаеме дека не е воопшто лесно да се стане експерт во некоја од овие области.

Но сепак, најосновните работи од овие науки се учат и во основно, и во средно, па сите треба да имаме барем некакво познавање.

Дали вие се сеќавате на овие најосновни работи?

Проверете го знаењето по природни науки – дали ги знаете најосновните работи?
 1. 1.
  Рамнотежата на телата
  Движењето на телата
  Својствата на флуидите
 2. 2.
  Еден
  Два
  Три
 3. 3.
  Ткиво
  Организам
  Орган
 4. 4.
  Метар
  Кубен метар
  Квадратен метар
 5. 5.
  Растојание
  Време
  Температура
 6. 6.
  Тромбоцити
  Леукоцити
  Еритроцити
 7. 7.
  Нимбостратус
  Кумулус
  Вулпус
 8. 8.
  Систем за движење
  Систем за дишење
  Систем за излачување
 9. 9.
  Позитивен
  Негативен
  Нема електричен полнеж
 10. 10.
  Коренот
  Цветот
  Плодот

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали се сеќавате на најпопуларните бајки од детството? Се сеќавате ли што се случило со маќеата на крајот од „Снежана“ или што ѝ направ...
Квиз: Основни правила за прва помош што се задолжителни за сите – колку од нив знаете? Дали знаете што треба да направите ако најдете личност без свест или со кој зафа...
Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg