Музички квиз: Довршете ги стиховите на познатите македонски народни песни

Македонија има богато фолклорно наследство, а покрај народните приказни, традициите и ората, дефинитивно се истакнуваат и народните песни.

muzichki-kviz-dovrshete-gi-stihovite-na-poznatite-makedonski-narodni-pesni-01.jpg

Дел од овие песни потекнуваат од најдалечното минато на нашиот народ и нивните автори се непознати. Овие песни биле пренесувани усно, од колено на колено, а денес се и запишани.

Истовремено, денес постојат и бројни верзии на овие песни изведувани од разни музичари.

Некои песни се од релативно поново време и нивниот автор е познат, но сепак ги сметаме за народни поради нивниот стил.

Во продолжение следат стиховите на седум познати народни песни, а вашата задача е да ги довршите:

Довршете ги стиховите на познатите македонски народни песни
 1. 1. Јовано, Јованке
  Дома да ми дојдеш
  Кај мене да дојдеш
 2. 2. Назад, назад, Калино моме
  Не ќе можеш да ја препливаш
  Не ќе можеш да ја поминеш
 3. 3. Море сокол пие
  С’девет лути рани
  С`нож прободен
 4. 4. Дафино вино црвено
  Во меана му го продале
  Во меана му го однеле
 5. 5. Билјана платно белеше
  Ем бела лута ракија
  Ем со лута ракија
 6. 6. По друм одам мајче
  Друм-постела, мајче
  Друм-перница, мајче
 7. 7. Не плачи мило либе, не жали
  Јас има да се вратам
  Јас пак ќе се вратам

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз: 12 популарни латински поговорки и изрази – мора да знаете барем половина од нив Знаете ли од која латинска изрека потекнува и што значи насловот на српската пес...
Квиз на кој скопјани не смеат да згрешат: Колку го познавате нашиот главен град? Дали знаете кој автобус не застанува на „Рекорд“? Колку часот покажува часовнико...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg