Квиз: Прашања од општа култура кои добро ќе ве замислат

Дали ги знаете најосновните работи од разните области како литература, географија и историја?

kviz-prashanja-od-opshta-kultura-koi-dobro-kje-ve-zamislat-001.jpg

Без разлика што не можеме да бидеме експерти за сè, постојат факти од секоја област што им се познати на скоро сите. 

Ова се најосновни факти што сме ги учеле на училиште, ги сретнуваме скоро секојдневно или ни користат многу често.

А, за да го решите овој квиз, доволно ви е само ова најосновно познавање од разните области.

Прашања од општа култура кои добро ќе ве замислат
 1. 1.
  Повеќе тонови заедно што звучат неусогласено
  Хармонија на звуци
  Ниту едно
 2. 2.
  8
  11
  17
 3. 3.
  Џ. Д. Селинџер
  Харпер Ли
  Владимир Набоков
 4. 4.
  Авокадо
  Пиперка
  Маслинка
 5. 5.
  10
  100
  1000
 6. 6.
  Edward Scissorhands
  Fight Club
  Fear and Loathing in Las Vegas
 7. 7.
  Акустика
  Механика
  Електротехника
 8. 8.
  50
  Над 1 милион
  Бесконечно
 9. 9.
  Македонска крвава свадба – Војдан Чернодрински
  Диво месо – Горан Стефановски
  Бегалка – Васил Иљоски
 10. 10.
  Варшава
  Амстердам
  Будимпешта

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз: Ако не одговорите точно на повеќето прашања – треба да се вратите во училиште Ве предизвикуваме да си го проверите знаењето - ова се прашања кои знаат да ги о...
Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg