Квиз: Погодете ги авторите на лектирите и книгите за обработка од основно и средно

Се сеќавате ли кој е авторот на забавната збирка раскази „Итар Пејо“? Дали знаете кој ја напишал епопејата „Илијада?“

kviz-pogodete-gi-avtorite-na-lektirite-i-knigite-za-obrabotka-od-osnovno-i-sredno-01.jpg

Ако поминале многу години од вашите училишни денови, веројатно не се сеќавате на содржината на бројните лектири и книги за обработка.

Но, ако сте ги читале, сигурно ги помните насловите, па дури и авторите.

Во продолжение следат 12 книги и лектири за обработка од основно и средно, а вашата задача е да погодите кој ги напишал.

Погодете ги авторите на лектирите и книгите за обработка од основно и средно
 1. 1.
  Стале Попов
  Стојан Тарапуза
  Славко Јаневски
 2. 2.
  Едгар Алан По
  Даниел Дефо
  Џонатан Свифт
 3. 3.
  Хомер
  Вергилиј
  Херодот
 4. 4.
  Видое Подгорец
  Винка Саздова
  Оливера Николова
 5. 5.
  Виктор Иго
  Оноре де Балзак
  Лав Толстој
 6. 6.
  Вилијам Шекспир
  Софокле
  Антон Панов
 7. 7.
  Васил Иљоски
  Венко Андоновски
  Славко Јаневски
 8. 8.
  Жил Верн
  Ернест Хемингвеј
  Марк Твен
 9. 9.
  Иво Андриќ
  Семјуел Бекет
  Данте Алигиери
 10. 10.
  Фјодор М. Достоевски
  Мигел де Сервантес
  Џовани Бокачо
 11. 11.
  Петре М. Андреевски
  Стале Попов
  Коле Чашуле
 12. 12.
  Антон Чехов
  Албер Ками
  Жан Батист Молиер

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали знаете повеќе од студент на медицина? Знаете ли колкав е нормалниот крвен притисок кај возрасна личност или каква тера...
Квиз: Дали ги знаете поранешните имиња на градовите и државите ширум светот? Знаете ли кое е поранешното име на Тајланд, или како се викаше Бомбај пред да го...
Квиз: Дали се сеќавате на најпопуларните бајки од детството? Се сеќавате ли што се случило со маќеата на крајот од „Снежана“ или што ѝ направ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg