Квиз: Пишии, топерче - од кое подрачје потекнуваат одредените македонски зборови?

Каде се користи зборчето „пишии“, а каде зборчето „сурѓија“? Ги знаете ли дијалектните зборови и можете ли да препознаете од каде доаѓа некој само по еден збор?

kviz-pishii-toperche-od-koe-podrachje-poteknuvaat-odredenite-makedonski-zborovi-01.jpg

Говорот кој располага со свои јазични специфичности и обично се зборува во определен реон е наречен дијалект.

Дијалектите претставуваат богатство и разновидност на еден јазик којшто се зборува на одредена географска област и којшто не е кодифициран, за разлика од книжевниот јазик.

Тој најчесто се употребува при усно општење, а поретко и писмено.

Во продолжение за вас подготвивме квиз со прашања во кои треба да погодите од кој град потекнува одреденото зборче:

Пишии, топерче - од кое подрачје потекнуваат одредените македонски зборови?
 1. 1.
  Битола
  Кочани
  Кавадарци
 2. 2.
  Гевгелија
  Битола
  Неготино
 3. 3.
  Велес
  Тетово
  Охрид
 4. 4.
  Куманово
  Кичево
  Охрид
 5. 5.
  Куманово
  Дојран
  Гостивар
 6. 6.
  Струга
  Кичево
  Демир Капија
 7. 7.
  Радовиш
  Штип
  Битола
 8. 8.
  Дебар
  Тетово
  Валандово
 9. 9.
  Струга
  Велес
  Неготино
 10. 10.
  Охрид
  Струмица
  Неготино

Мила М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Географски квиз: Реки и езера во Македонија – дали имате натпросечни познавања? Која река тече низ Битола, која е најголемата река во Македонија и колку природи...
Квиз: Погодете го значењето на старите зборови во македонскиот јазик Сте слушнале ли за пајтон? А, дали знаете што значи зборот вршник? Сте слушна...
Брз тест по македонски јазик – Знаете ли каде треба да стојат буквите „ќ“ и „ѓ“? Употребата на буквите „ќ“ и „ѓ“ често може да биде збунувачка како за учениците,...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg