Квиз: Прашања што сигурно ќе ги знаете ако сте имале петка по хемија

Се сеќавате ли од што е составена една молекула на вода или што означува атомскиот број на еден елемент?

kviz-prashanja-shto-sigurno-kje-gi-znaete-ako-ste-imale-petka-po-hemija-01.jpg

Бидејќи е една од најкомплексните науки, ретки се оние кои се експерти за хемија.

Многуте елементи и соединенија, заедно со нивните својства и нивните реакции кога се комбинираат едни со други ја прават хемијата навистина комплицирана гранка.

Но, ако внимателно сте слушале на часовите по хемија и скоро секогаш сте имале солидна оценка, овој квиз не би требало да ви претставува проблем.

Прашања што сигурно ќе ги знаете ако сте имале петка по хемија
 1. 1.
  Јаглерод
  Кислород
  Јаглероден диоксид
 2. 2.
  Алуминиум
  Сулфур
  Берилиум
 3. 3.
  Се ослободува енергија
  Се апсорбира енергија
  Не се ослободува и не се апсорбира енергија
 4. 4.
  Два атоми кислород и еден водород
  Два атоми водород и еден атом кислород
  Еден атом кислород и еден атом водород
 5. 5.
  Тврда
  Течна
  Гасовита
 6. 6.
  Бројот на протони во атомското јадро
  Бројот на електрони во атомското јадро
  Вкупниот број на протони и електрони во атомското јадро
 7. 7.
  Песок
  Вода
  Железо
 8. 8.
  Процес во кој едни хемиски соединенија се претвораат во други
  Процес за ослободување енергија
  Процес при кој се ослободуваат електрони
 9. 9.
  Смеса од два или повеќе метали
  Смеса од метал и неметал
  И двете
 10. 10.
  Точка на топење
  Точка на кондензирање
  Точка на вриење

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз: Ако не одговорите точно на повеќето прашања – треба да се вратите во училиште Ве предизвикуваме да си го проверите знаењето - ова се прашања кои знаат да ги о...
Квиз: Само за експерти од сите области – дали се истакнувате со вашето знаење? Ако имате добри познавања од скоро сите области, овој квиз ќе биде прелесен за в...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg