Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови

Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“?

kviz-dali-mozhete-da-se-pofalite-so-bogat-vokabular-01.jpg

Ако сакате да читате, и тоа не само книги, туку и новинарски текстови и сè што ќе ви дојде при рака, веројатно често сретнувате нови зборови.

Но дали им обрнувате внимание и го барате нивното значење или, едноставно, ги игнорирате?

Со учењето нови зборови ние го збогатуваме нашиот вокабулар. А, колку е поголем фондот на нашите зборови, толку подобро можеме да се изразиме.

Ако себеси се сметате за личност со богат вокабулар, овој квиз нема да ви претставува никако проблем.

Вo продолжение следат 10 македонски зборови, а вие треба да го погодите нивното значење.

Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови
 1. 1.
  Самоуправување
  Голем научен, морален, уметнички и друг углед
 2. 2.
  Забелешка, напомена (во некој документ, акт)
  Повод, основа за некое дејство, случување
 3. 3.
  Дрвен инструмент
  Вилица
 4. 4.
  Црковен служител
  Лице што изработува клинци
 5. 5.
  Што е напишан во проза, прозен текст
  Обичен, секојдневен, едноличен
 6. 6.
  Остро исмевање
  Излекува, лекува некого
 7. 7.
  Чувствителност
  Одбивност
 8. 8.
  Главна црква, седиште на бискуп
  Голем надгробен споменик
 9. 9.
  Сосем обичен, банален, излитен, плиток
  Од голема важност
 10. 10.
  Напечатена објава
  Литературна кражба, присвојување на туѓо авторство

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз на кој скопјани не смеат да згрешат: Го познавате ли главниот град? (втор дел) Која дискотека се наоѓа веднаш до влезот на Луна парк? Во која населба има највк...
Квиз: Математички задачи кои ќе ги решат основци – можете ли вие? Како се снаоѓате со основните математички операции, со малку покомплицирани комб...
Квиз за проверка на знаењето: Дали сте махер за географија? Каде се наоѓа Шангај, кој е главен град на Финска, кое море е под нивото на морс...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg