Брз тест по македонски јазик: Каде се пишува буквата „в“, а каде не?

Чувство или чуство? Вторник или фторник? Зошто се пишува со „в“ кога го изговараме со „ф“? Тестирајте се набрзина дали добро го владеете правописот или потребно ви е освежување на меморијата и знаењата.

brz-test-po-makedonski-jazik-kade-se-pishuva-bukvata-v-a-kade-ne-01.jpg

Гласовите В и Ф се пар од звучна и безвучна согласка, така што понекогаш во правописот може да се јави проблем заради неопходното едначење по звучност.

Кога во зборот ќе се најдат две согласки една до друга, различни по звучност, тие се изедначуваат — или двете стануваат звучни или двете безвучни.

Според правилото едначењето по звучност секогаш се прави според втората самогласка, но се чини дека во македонскиот јазик во секое правило има исклучок.

Дополнително, во некои зборови воопшто не се користи буквата „в“, но многумина упорно погрешно ги пишуваат така. Знаете ли каде се испушта оваа буква?

Проверете низ 10 примери колку добро се снаоѓате со употребата на буквата „в“:

1. Атмосвера или атмосфера;

2. Свати – Сфати;

3. Евтин - Ефтин;

4. Взаемен – Заемен;

5. Превземе - Преземе;

6. Завземе – Заземе; 

7. Однатре – Одвнатре; 

8. Вторник – Фторник; 

9. Всушност – Фсушност; 

10. Претчуство – Претчувство.

Точните одговори се на следната страна...Би можело да ве интересира:

Брз тест по македонски јазик низ 10 прашања: Дали знаете каде треба да стои буквата „ќ“? Келав или ќелав, кече или ќече – како е правилно? Келав или ќелав, кече или ќ...
Брз тест по македонски јазик - Дали треба мала или голема буква? Македонскиот јазик е еден од потешките јазици во светот, па дури и на оние кои и...
Брз тест по македонски јазик: Каде треба, а каде не треба да ја пишуваме буквата „ј“? Дали имате солидно познавање од правописот на македонскиот јазик? Проверете колк...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg