Квиз: Дали знаете повеќе од студент на медицина?

Знаете ли колкав е нормалниот крвен притисок кај возрасна личност или каква терапија треба да примаат лицата со дијабетес тип 1?

kviz-dali-znaete-povekje-od-student-na-medicina-01.jpg

Медицинскиот е несомнено еден од најтешките факултети. Но, бидејќи сите водиме грижа за здравјето, со текот на времето учиме некои работи.

Нормално, нашето знаење за оваа област не може ни да се спореди со она на луѓето кои завршиле медицина, но сите треба да знаеме некои работи.

Со овој квиз имате можност да го покажете вашето знаење од областа на медицината.

Дали знаете повеќе од студент на медицина?
 1. 1.
  Една комора и една преткомора
  Една комора и две преткомори
  Две комори и две преткомори
 2. 2.
  Нерв луталник
  Оптички нерв
  Помошен нерв
 3. 3.
  10
  28
  33
 4. 4.
  Глутен
  Полен
  Прашина
 5. 5.
  80/80
  120/80
  120/100
 6. 6.
  Инсулин
  Антибиотик
  Антихистамин
 7. 7.
  Тетанус
  Морбили
  Корона вирус
 8. 8.
  Проблем со зборување и разбирање говор
  Интензивно чувство на страв без причина
  Болка во раката, обично левата
 9. 9.
  Кожна болест
  Стомачен вирус
  Ментално нарушување
 10. 10.
  Слепило
  Недостаток на сетило за вкус
  Недостаток на сетило за мирис

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: 7 прашања на кои ниту еден Македонец не смее да погреши Ако летово ја посетите плажа Сливница, во кое езеро ќе се бањате? Кој е „градот ...
Квиз: 7 општи прашања кои мора да ги знаете - на колку ќе одговорите точно? Колку од овие општи прашања, од различни објасти, можете да ги одговорите точно ...
Квиз: Математички задачи кои ќе ги решат основци – можете ли вие? Како се снаоѓате со основните математички операции, со малку покомплицирани комб...
Квиз: Можете ли да ги погодите сите одговори што почнуваат на буквата „Б“? Кој град се наоѓа 28m под морското ниво? Кое овошје е полно со калиум? Колк...
Географски квиз: Погодете во која држава се наоѓаат градовите Знаете ли каде е Осака? А, дали знаете каде се наоѓа Мека? Знаете ли каде е О...
Медицински квиз: Дали ги знаете основните работи? Знаете ли што е ешерихија коли или, пак, каде се наоѓа штитната жлезда? Знает...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg