Квиз: Колку знаете за вашите заби и дали правилно се грижите за нив?

Знаете ли колку често треба да ги миеме забите? Знаете ли и колку долго треба да ги миеме за да има некаков ефект?

kviz-proverete-kolku-znaete-za-zabite-i-oralnata-higiena-01.jpg

Грижата за оралното здравје е неопходна ако не сакаме да си создадеме проблеми.

Покрај болката што ја предизвикуваат расипаните заби и покрај естетските причини, здравјето на забите е поврзано и со целокупното здравје.

Односно, лошата орална хигиена и расипаните заби можат да бидат причина за цела низа здравствени проблеми.

Дали вие ги знаете најважните работи за оралната хигиена?

Колку знаете за вашите заби и дали правилно се грижите за нив?
 1. 1.
  38
  32
  28
 2. 2.
  20-тина секунди
  Околу 1 минута
  Најмалку 2 минути
 3. 3.
  Лош здив
  Вид кариес
  Воспаление на јазикот
 4. 4.
  Дентин
  Глеѓ или емајл
  Пулпа
 5. 5.
  Вид процедура за лекување кариес
  Медицински термин за криви заби
  Воспаление на непцата
 6. 6.
  На 1 година
  На 5 години
  По 7 години
 7. 7.
  Цинк
  Магнезиум
  Флуорид
 8. 8.
  Умници
  Млечни заби
  Трајни заби
 9. 9.
  Катници
  Секачи
  Очници
 10. 10.
  Петпати неделно
  Двапати дневно
  Кога имаме лош здив

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали знаете повеќе од студент на медицина? Знаете ли колкав е нормалниот крвен притисок кај возрасна личност или каква тера...
Квиз: Дали ги знаете поранешните имиња на градовите и државите ширум светот? Знаете ли кое е поранешното име на Тајланд, или како се викаше Бомбај пред да го...
Трик прашање за најумните глави: Колку страници има книгата? Дали го тренирате мозокот со логички загатки? Како се снаоѓате со најтешките пре...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg