Квиз: 10 прашања за македонската граматика што ќе ги одговорат само одличните ученици

Знаете ли кои се главните членови во секоја реченица или каква заменка е „овој“?

kviz-10-prashanja-shto-kje-gi-odgovorat-samo-onie-koi-studirale-makedonski-jazik-01.jpg

Иако македонскиот јазик е задолжителен предмет во основно и средно, ретки се оние кои ја познаваат целата граматика.

Македонскиот е мошне тежок јазик и дури и ако имате натпросечни познавања, тешко дека знаете сè.

Овој квиз го сочинуваат 10 малку потешки прашања за македонскиот јазик и неговата граматика, а веруваме дека само оние кои го студирале јазикот или обрнувале многу внимание на часовите ќе одговорат точно на сите.

Можете ли и вие?

10 прашања за македонската граматика што ќе ги одговорат само одличните ученици
 1. 1.
  Заменување на некои гласови со други
  Испуштање на гласовите во еден збор
  Едначење по звучност
 2. 2.
  Сегашни и минати
  Определени и неопределени
  Свршени и несвршени
 3. 3.
  Триесетте
  Триесетина
  Триесет
 4. 4.
  Показни
  Лично-предметни
  Лични заменки за директен предмет
 5. 5.
  Иронија
  Метафора
  Литота
 6. 6.
  Листа
  Лисје
  Листови
 7. 7.
  Членувани
  Викајќи
  Карактеристични
 8. 8.
  к, п, т
  м, ј
  т, р
 9. 9.
  Рано
  Таму
  Утре
 10. 10.
  Подмет и прирок
  Атрибут и опозиција
  Предмет и подмет

Спирова С. | Црнобело

фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Колку добро го владеете македонскиот јазик – погодете го значењето на овие 10 зборови Знаете ли што е „клаузула“ или „челуст“? Ако сакате да читате, и тоа не сам...
Квиз за проверка на знаењето: Дали сте махер за географија? Каде се наоѓа Шангај, кој е главен град на Финска, кое море е под нивото на морс...
Квиз на кој скопјани не смеат да згрешат: Го познавате ли главниот град? (втор дел) Која дискотека се наоѓа веднаш до влезот на Луна парк? Во која населба има највк...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg