Квиз: Погодете ги имињата на македонските планини од измешаните букви

Дали добро ја познавате нашата татковина? Во овој квиз ве предизвикуваме да ги погодите имињата на македонските планини од измешаните букви.

kviz-pogodete-gi-iminjata-na-makedonskite-planini-od-izmeshanite-bukvi-01.jpg

Овој квиз ќе им се допадне на сите што сакаат јазични предизвици, но и на оние што се добри познавачи на географијата. За да ви олесниме, во прашањата ви даваме насоки во кој дел од државата се наоѓа бараната планина.

Проверете на колку прашања ќе одговорите точно. 

За да го видите точниот одговор, потребно е само да кликнете на фотографијата.

Погодете ги имињата на македонските планини од измешаните букви
 1. 1. Како се вика оваа планина во Западна Македонија?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Која планина се наоѓа помеѓу Кичевската котлина и реката Радика?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Како се вика оваа планина во средишниот дел на Македонија?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Како се вика планината каде што била ослепена војската нa Цар Самуил?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Како се вика планината чие име на турски јазик значи „црна шума“?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Како се вика оваа планина во Источна Македонија?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Како се вика оваа планина во Источна Македонија?
  Кликни за одговорот
 8. 8. Како се вика планината што се наоѓа помеѓу Делчево и Кочани?
  Кликни за одговорот
 9. 9. Како се вика оваа планина во Југоисточна Македонија?
  Кликни за одговорот
 10. 10. Како се вика оваа планина на македонско-албанската граница?
  Кликни за одговорот

Б. С. Б. | Црнобело / фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Квиз: Како ја изразувате љубовта? Како наједноставно ја покажувате љубовта? Дали го правите тоа преку гестови, под...
Квиз: Што ви се јаде во моментов? Ви се јаде нешто во моментот, а не знаете што? Можеби не сте премногу гладни, но...
Квиз: Дали се заљубувате лесно? Имате срце од камен и тешко им се препуштате на чувствата или се заљубувате уште...
Квиз: Кое е ваше идеално место за летување? Париз, Цирих или Барселона? Море, планина или град кој не сте го посетиле претхо...
Квиз: Во која деценија сте требале да живеете? „ЕXIT фестивал“ или „Woodstock“? Гранџ или ретро мода? СМС или пораки на Вибер? ...
Квиз: Можете ли да ги погодите сите одговори што почнуваат на буквата „Д“? Kако се вика грчкиот бог на виното? А, кој збор се користи за да се опише фобија...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg