Тест за вид: Проверете дали сте далтонист – ги гледате ли броевите?

Сте правеле ли некогаш тест за слепило на бои, односно неможност да распознавате одредени нијанси на бои или целосен далтонизам? Проверете во продолжение и предизвикајте пријател. 

test-za-vid-proverete-dali-ste-daltonist-gi-gledate-li-broevite-01.jpg

Секако, овие прегледи се прават во очни ординации, но тоа не значи дека не може претходно да се проверите со пријателите во овој краток тест.

Проверете дали имате перфектен вид или можеби имате некаков вид на далтонизам, преку тестот во кој треба да распознаете броеви во шарените кругови.

Седнете на оддалеченост од отприлика 80cm од мониторот, а секој круг нека ви биде на ниво на очите.

Ако ги гледате точните броеви, тогаш вашиот вид е во ред, а ако гледате друг или воопшто не гледате број каде што е назначен во точниот одговор, тогаш посетете очен лекар за да утврдите дали навистина имате некаков вид на далтонизам. Најважно е дека нема потреба од паника. 

Тест за вид: Проверете дали сте далтонист – ги гледате ли броевите?
 1. 1. Кој број го гледате?
  Одговор
 2. 2. Кој број го гледате?
  Одговор
 3. 3. Кој број го гледате?
  Одговор
 4. 4. Кој број го гледате?
  Одговор
 5. 5. Кој број го гледате?
  Одговор
 6. 6. Кој број го гледате?
  Одговор
 7. 7. Кој број го гледате?
  Одговор
 8. 8. Кој број го гледате?
  Одговор

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 10 празнични прашања на кои не смеете да го згрешите одговорот Знаете ли кој божиќен филм има најголема заработка на сите времиња? А како се ви...
Квиз: Дали сте арогантна или личност со добри манири? Како се гледате себеси – како културна личност со добри манири, или и самите зна...
Квиз: Дали сте во врска со погрешен партнер? Секому може да му се случи долго време да биде со некого во врска или во брак, а...
Квиз: Каков тип на партнер сте, кога сте во врска? Дали со својата несигурност го оттурнувате партнерот или пак сте личност што сак...
Квиз: Дали сте во врска со себичен партнер? Дали сте во врска со себичен партнер што се грижи само за себеси или со партнер ...
Квиз: Во какви односи сте со шефот и дали треба да дадете отказ? Дали имате токсичен шеф што сака да се изживува со вас или пак тој ви е „идол“ о...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg