Каква боја е чантата – сина или зелена?


Каква боја е чантата – сина или зелена?

Оптичките илузии кои си поигруваат со очите прават да веруваме во магија.

kakva-boja-e-cantata-sina-ili-zelena-001.jpg

Но, ако малку повеќе се заинтересирате, ќе сфатите дека околината, односно светлината под која го гледате предметот игра голема улога.

Ова е уште една оптичка илузија која ги подели мислењата на луѓето...

Gala Spins стои позади оваа илустрација, а оптичарот Bhavin Shah со кој ги здружила знаењата потврдува и објаснува:

„Во овој случај, немаме доволно инфомации за објектот пред нас, па мозокот започнува сам да процесира и креира реалност која изгледа точна и прецизна.“

Дали гледате зелена или сина чанта?

kakva-boja-e-cantata-sina-ili-zelena-001.jpg

На следната страна е информацијата колку луѓе гледаат зелена, а колку сина чанта...Би можело да ве интересира:

Среде отпадоците се крие инсект - го гледате ли? Среде отпадоците од пијалаци, млеко и што уште не, се крие инсект. Дали ќе го пр...
Само за генијалци: Колку портокалови коцки се потребни за да ја затворите сината? Дали ќе успеете да ја решите новата вирална загатка? Дали ќе успеете да ја ре...
Оптичка фото-илузија: што видовите прво – мачка или глувче? Овој едноставен фото-тест ќе ви покаже каква личност сте и какво влијание имате ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg