Предизвик: Решете му ја маката на селанецот - како кравата да не ја испасе тревата на соседите?

„Еден селанец имал ливада во облик на круг, на која не смеел да ѝ стави ограда. Сакал половина ливада да ја искоси и да ја стави тревата во шталата за сено, а другата половина да ѝ дозволи на кравата да ја пасе свежа. Но...“

predizvik-reshete-mu-ja-makata-na-selanecot-kako-kravata-da-ne-ja-ispase-trevata-na-sosedite-01.jpg 

Сакате ли предизвици? Еве уште еден за вас...

Предизвикот гласи:

Еден селанец имал ливада во облик на круг, на која не смеел да ѝ стави ограда.

Сакал половина ливада да ја искоси и да ја стави тревата во шталата за сено, а другата половина да ѝ дозволи на кравата да ја пасе свежа.

Како да го изведе тоа со кравата, откако искосил половина ливада?

Како кравата да ја испасе преостанатата трева, а притоа да не излезе од ливадата и да не пасе од тревата на соседите?

predizvik-reshete-mu-ja-makata-na-selanecot-kako-kravata-da-ne-ja-ispase-trevata-na-sosedite-02.jpg

Одговорот е на следната страница...Би можело да ве интересира:

Предизвик за познавачите на дијалекти: Знаете ли што е „паница“? Колку го знаете валандовскиот дијалект? Пишете ни во коментар дали се употребува...
Решете го тестот - Кој број треба да стои на местото на прашалникот? На илустрацијата има низа од седум бројки, а на местото на петтата цифра стои пр...
„Астронаутски“ предизвик за умни глави: Што е погрешно на илустрацијата? Астронаутот ја постигнал својата цел, но нешто е погрешно на оваа илустрација. Ш...
Предизвик на кој ќе паднат оние што имаат безобразен ум: „Што се обидувам да направам?“ Можете ли да погодите веднаш за кој процес се работи без да помислите на нешто б...
Предизвик: Додадете две чкорчиња и решете ја загатката Се сеќавате ли на забавните игри со чкорчиња што ги игравте кога бевте деца? Ови...
Само луѓето со трпение и изострен вид ќе го решат овој визуелен предизвик Среде ова море од бројки се крие балетски фустан... Ќе успеете ли да го пронајде...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg