Предизвик за познавачите на дијалекти: Знаете ли што се „лесвици“ и „мардавени“?

Колку добро ги познавате тиквешкиот и источните дијалекти? Како се вика во вашиот крај поимот што го бараме, а како се вика литературно?

predizvik-za-poznavachite-na-dijalekti-znaete-li-shto-se-lesvici-i-mardaveni-01.jpg

Кој е литературниот збор за лесвица или мардавен?

Одговорот е на следната страница...Би можело да ве интересира:

Предизвик за познавачите на дијалекти: Што е „ајпутка“? Дали ги познавате дијалектите во македонскиот јазик или сте од оние кои никогаш ...
Предизвик за познавачите на дијалекти: Знаете ли што е „паница“? Колку го знаете валандовскиот дијалект? Пишете ни во коментар дали се употребува...
„Астронаутски“ предизвик за умни глави: Што е погрешно на илустрацијата? Астронаутот ја постигнал својата цел, но нешто е погрешно на оваа илустрација. Ш...
Мозгалка за умни глави: Колку брзо ќе се сетите на одговорот? Дали сакате предизвици? Тогаш оваа логичка задача е само за вас. Колку брзо ќе с...
Предизвик за познавачите на дијалекти: Преведете ја фразата Колку добро ги познавате југоисточните дијалекти во нашата држава. Знаете ли што...
Предизвик за познавачите на дијалекти: Што е „чарпак“? Ако добро ги познавате источните дијалекти тогаш без проблем ќе одговорите на ов...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg