Квиз за логичари: Како ќерката го наследила таткото крал, иако не го сакала престолот?

Ве будиме од зимски сон со една логичка загатка – многумина можеби се сретнале некогаш со неа и веднаш ќе погодат, но некои сигурно ќе се помачат.

kviz-za-logichari-kako-kjerkata-go-nasledila-tatkoto-kral-iako-ne-go-sakala-prestolot-01.jpg

Станува збор за традиционална загатка со наследување на кралскиот престол од таткото – но, која од трите ќерки ќе го добие? Точниот одговор ви е „пред нос“, но треба да го „вклучите“ умот.

Следете ја приказната:

Кралот на многу далечно кралство веќе почнал да старее и да размислува за прогласување наследник. Тој имал 3 ќерки, секоја посебна на свој начин, па кралот не можел да се одлучи која од нив да го наследи и да стане кралица.

Две од ќерките имале огомна желба да го наследат и нивната цел цел живот била да станат кралици, додека третата ќерка била помалку заинтересирана. Сепак, кралот сакал да биде праведен со сите три.

kviz-za-logichari-kako-kjerkata-go-nasledila-tatkoto-kral-iako-ne-go-sakala-prestolot-2.jpg

Еден од неговите советници дошол до идеја како полесно да одлучи: кралот да им даде задача на трите ќерки, а таа што ќе победи - да го освои тронот.

Тие требало да наполнат тенџере со вода, а ќерката чие тенџере најбро ќе ја свари водата – ќе стане негов наследник.

kviz-za-logichari-kako-kjerkata-go-nasledila-tatkoto-kral-iako-ne-go-sakala-prestolot-3.jpg

Кралот ја донел одлуката и кога дошол денот за задачата, принцезите ги ставиле на оган тенџерињата полни со вода.

Две од нив со цело срце сакале да успеат во својата цел и биле максимално посветени, но на крајот, сепак „натпреварот“ го освоила третата ќерка која не го сакала тронот.

Како ќерката успеала да победи и да го наследи таткото крал, иако не го сакала престолот?
  1. Одговор

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 7 трик прашања кои нема да ви дадат мир додека не ги решите Време е за будење на мозокот со трик прашања кои ќе ви ја вклучат логиката на на...
Квиз: Загатки кои нема да ви дадат мир додека не ги решите – дали умот може да ве излаже? Дали умот може да ве излаже или уште на прв поглед знаете да ја процените ситуац...
Квиз: Логички загатки од кои нема да се откажете додека не го најдете одговорот Овие логички загатки добро ќе ви го „загреат“ мозокот, но ќе ве натераат да одит...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg