Квиз за ментална гимнастика: Кој број недостасува на сликите?

Можеби кога бевме ученици скоро сите негодувавме за часовите по математика, најмногу бидејќи бевме убедени дека тоа е знаење што воопшто нема да ни користи. Но, факт е дека математиката е нешто што го користиме секојдневно.

kviz-za-mentalna-gimnastika-koj-broj-nedostasuva-na-slikite-01.jpg

Можеби не треба да решавате сложени равенки или да одредувате плоштини на геометриски фигури, но сите секојдневно правиме пресметки за најразлични работи.

Покрај тоа, добро познат факт е дека решавањето математички задачи ја подобрува когнитивната способност и со текот на времето може да ве направи попаметни. А, ако сте расположени за решавање, тогаш сигурно ќе ви се допадне овој квиз.

На секоја од сликите во продолжение недостасува по еден број, а вие, со помош на собирање, одземање, множење и делење, треба да го откриете.

За да го видите точниот одговор, кликнете на сликата.

Кој број недостасува на сликите?
 1. 1. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 2. 2. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 3. 3. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 4. 4. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 5. 5. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 6. 6. Кој број недостасува?
  Кликни за одговорот
 7. 7. Продолжете ја низата:
  Кликни за одговорот

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: 7 трик прашања кои нема да ви дадат мир додека не ги решите Време е за будење на мозокот со трик прашања кои ќе ви ја вклучат логиката на на...
Квиз: Загатки кои нема да ви дадат мир додека не ги решите – дали умот може да ве излаже? Дали умот може да ве излаже или уште на прв поглед знаете да ја процените ситуац...
Квиз: Логички загатки од кои нема да се откажете додека не го најдете одговорот Овие логички загатки добро ќе ви го „загреат“ мозокот, но ќе ве натераат да одит...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg