Лесен математички квиз: Колку прашања ќе одговорите без калкулатор и мамење?

Сите ги знаеме основните математички операции како собирање и одземање, но дали можете да пресметувате без калкулатор?

lesen-matematichki-kviz-kolku-prashanja-kje-odgovorite-bez-kalkulator-i-mamenje-01.jpg

На повеќето луѓе не им е проблем да прават пресметки „напамет“ кога станува збор за цели и „поедноставни“ броеви, но скоро сите имаат проблем кога треба да пресметаат дропка, децимален број, а неретко и процент.

Дали и вие спаѓате овде или сте гениј кога станува збор за пресметки без калкулатор?

Решете го квизот и дознајте.

Колку прашања ќе одговорите без калкулатор и мамење?
 1. 1.
  2525
  2255
  2616
 2. 2.
  4,714
  5,174
  5,714
 3. 3.
  207
  227
  230
 4. 4.
  9/20
  11/20
  3/19
 5. 5.
  2/5
  1/6
  14/30
 6. 6.
  14,3
  42
  55
 7. 7.
  2006
  2004
  1951
 8. 8.
  2 часа
  2 часа и 20 минути
  2 часа и 40 минути
 9. 9.
  1 килограм
  2 килограми
  2,5 килограми
 10. 10.
  5
  8
  9

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Математички предизвик: „Колку години има сега синот?“ Дали логиката ви е силна страна? Тестирајте се со овој математички предизвик... ...
Математички предизвик за најумните глави - како ќе го добиете бројот 22? Сакате ли математичките предизвици? Дали за овој ќе ви треба запишување или ќе у...
Математички предизвик што се решава „на памет“ - колку гулаби има во секое јато? Замислете си небо и две јата гулаби... Помеѓу нив се одвива комуникација, а вие ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg