Математички квиз: 12 равенства што ќе ги реши секој средношколец – можете ли и вие?

Основните математички операции се учат уште во првите одделенија, но дали се сеќавате по кој редослед се решаваат?

matematichki-kviz-12-ravenstva-shto-kje-gi-reshi-sekoj-srednoshkolec-mozhete-li-i-vie-01.jpg

Собирањето, одземањето, множењето, делењето и користењето загради се основите на математиката и дури и ако денес сè пресметувате на калкулатор, морате да ги знаете, заедно со редоследот по којшто се решаваат.

Во равенствата што следат се искористени сите основни операции, вклучувајќи ги и заградите, а вие треба да погодите кој е точниот резултат.

12 равенства што ќе ги реши секој средношколец – можете ли и вие?
 1. 1.
  42
  27
 2. 2.
  1
  9
 3. 3.
  11
  2
 4. 4.
  1
  9
 5. 5.
  12
  4
 6. 6.
  6
  12
 7. 7.
  3
  9
 8. 8.
  1
  Нула
 9. 9.
  10
  25
 10. 10.
  22
  20
 11. 11.
  Нула
  4
 12. 12.
  1
  2

Спирова С. | Црнобело / фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Математички предизвик: „Колку години има сега синот?“ Дали логиката ви е силна страна? Тестирајте се со овој математички предизвик... ...
Математички предизвик за најумните глави - како ќе го добиете бројот 22? Сакате ли математичките предизвици? Дали за овој ќе ви треба запишување или ќе у...
Математички предизвик што се решава „на памет“ - колку гулаби има во секое јато? Замислете си небо и две јата гулаби... Помеѓу нив се одвива комуникација, а вие ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg