Задача за логичари: Кој е највисок, а кој најнизок?

„Виктор е повисок од Дарија, но понизок од Јана. Леона е повисока од Бобан, но пониска од Дарија“ - прочитајте ја цела задача и обидете се да ја решите така што ќе ги подредите сите по висина од највисок до најнизок. Дали логиката ви е силна страна?

zadacha-za-logichari-koj-e-najvisok-a-koj-najnizok-01.jpg

Ако логиката ви е слаба страна, тогаш веќе ќе ве „заболи“ мозок од размислување, но ако сте логичар, нема да ви треба ниту минута за да дојдете до решението. 

Задачата гласи:

6 деца од одделението (Леона, Лина, Бобан, Виктор, Јана и Дарија) биле мерени во висина.

Резултатите се следни:

  • Виктор е повисок од Дарија, но понизок од Јана.
  • Леона е повисока од Бобан, но пониска од Дарија и Виктор.
  • Бобан не е најнизок.

Можете ли да ги подредите по висина почнувајќи од највисокиот до најнискиот?

zadacha-za-logichari-koj-e-najvisok-a-koj-najnizok-02.jpg

Точниот одговор е на следната страна...Би можело да ве интересира:

Загатка на која повеќето одговараат погрешно: Која линија е најдолга? Ајде да провериме колку вашите очи може да ве излажат – ќе погодите ли која од т...
Предизвик за познавачите на дијалекти: Што прават штипјани за викенд? Дали знаете како во секој град се нарекува излегувањето во град за викенд? Охриѓ...
Трик прашање кое ќе го одговорат само најпаметните Трик прашање кое ќе ве помачи, но само најпаметните на кои логиката им е силна с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg