Задача за логичари: Кој е највисок, а кој најнизок?

„Виктор е повисок од Дарија, но понизок од Јана. Леона е повисока од Бобан, но пониска од Дарија“ - прочитајте ја цела задача и обидете се да ја решите така што ќе ги подредите сите по висина од највисок до најнизок. Дали логиката ви е силна страна?

zadacha-za-logichari-koj-e-najvisok-a-koj-najnizok-01.jpg

Ако логиката ви е слаба страна, тогаш веќе ќе ве „заболи“ мозок од размислување, но ако сте логичар, нема да ви треба ниту минута за да дојдете до решението. 

Задачата гласи:

6 деца од одделението (Леона, Лина, Бобан, Виктор, Јана и Дарија) биле мерени во висина.

Резултатите се следни:

  • Виктор е повисок од Дарија, но понизок од Јана.
  • Леона е повисока од Бобан, но пониска од Дарија и Виктор.
  • Бобан не е најнизок.

Можете ли да ги подредите по висина почнувајќи од највисокиот до најнискиот?

zadacha-za-logichari-koj-e-najvisok-a-koj-najnizok-02.jpg

Точниот одговор е на следната страна...Би можело да ве интересира:

Забавно трик прашање: Пред кого секој мора да симне капа? Овојпат предизвикот е многу забавен и само најкреативните умови ќе дојдат до реш...
Задача од основно на која возрасните „паѓаат“ – Колку триаголници гледате? Можеби ви се случило да ги погледнете задачите што треба да ги решаваат вашите д...
Ставете се во улога на судија: Кој сака да победи со измама? Ако детективските загатки не ви се проблем, тогаш да провериме каков судија би б...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg