Од пепел до дијаманти: Кремираните тела сега се носат како прстени


Од пепел до дијаманти: Кремираните тела сега се носат како прстени

Швајцарска компанија направила фасцинантно и неочекувано нешто за да го зачува на најубав начин споменот на драгите луѓе кои умираат.

od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-01

Тие смислиле технологија со која кремираното тело на починатите, претворено во пепел, го претвораат во дијамант.

Овој дијамант потоа може да го чувате или да го додадете на некој накит кој постојано го носите.

Сè започнува со хемиски процес на екстракт од јаглен од пепелта. Тој се вжештува и се претвора во графит.

Графитот се вжештува на 1.482 Целзиусови степени и со притисок од огромна тежина се добива посакуваниот производ.

Бојата на дијамантот може да биде од бела до темносина, зависно од процентуалната застапеност на хемискиот елемент бор во пепелта.

Цените на овие дијаманти почнуваат од $4.474 американски долари па нагоре.

od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-1
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-2
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-3
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-4
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-5
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite-6
od-pepel-do-dijamanti-kremiranite-tela-se-pretvoraat-vo-ukrasen-nakit-koj-moze-da-go-nosite7

Би можело да ве интересира:

Луѓе кои одлучиле да заштедат пари на професионалци – и зажалиле (фото... „Сиромавиот двапати плаќа“ – веројатно сте ја слушнале досега оваа изрека, која ...
Шолји со дрски пораки за несаканите гости во вашиот дом (фото) Дали некому не шега би му се заканиле дека сте ставиле отров во кафето или чајот...
Денес е светски на спиењето - Спални соби во кои сакаме да го „прослав... Сонот ни е неопходен на сите за квалитетен живот, а денес го одбележуваме денот ...