Омилен ретро дизајн од ’90-тите – „Портокал“ киоск (фото)


Омилен ретро дизајн од ’90-тите – „Портокал“ киоск (фото)

Речиси и да не постоеше град во Македонија каде што во текот на ’90-тите години не можеше да се лоцира барем еден киоск „Портокал“.

Omilen-retro-dizajn-od-90-tite-Portokal-kiosk-01.jpg

Домашно производство на Унипласт од Струга, изработен од смола и стаклено влакно, киоскот се состоеше од 2 полутопки кои се затвораа и формираа топка (портокал) кој се заклучуваше со катанец.

Најчесто се продаваа мастики, весници, грицки и сокчиња, а дечињата особено се радуваа на џиновскиот портокал.

Македонија, секако, не е единствената земја каде што бил популарен „портокалот“ на улиците и плоштадите. Киоск „портокалот“ се сретнувал во скоро сите балкански земји, па дури и во Русија и Јапонија.

Некои неговата намена ја поврзале стриктно со надворешната форма – место каде што ќе се продава цеден сок од портокали. Логично, нели?

Потсетете се на најинтересниот ретро дезен од златните ’90-ти:

Omilen-retro-dizajn-od-90-tite-Portokal-kiosk.jpg

cbf558fad9b336b9a6de95432b25fb6a.jpg

Bolu vitamin bar kiosk ctp polyester kompozit kabin imalati dokum vitamin bar (39).jpg

006.jpg

004.jpg

03.jpg

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Бар во вид на трезор, избор на меки и тврди перници: Хотели кои мислат... Многу хотели низ светот се обидуваат да одржат високо ниво и да ги задоволат гос...
На Амазон се продава летната „тераса“ од соништата Веројатно веќе знаете за куполите за изнајмување што стануваат сè повеќе пуларни...
Кујнски алатки кои се дизајнирани да ви заштедат време и нерви Иако честопати инвестираме во класични кујнски прибори кои имаат за цел да ни ја...