10 паметни еко-пакувања кои се надеваме дека наскоро ќе бидат достапни и кај нас


10 паметни еко-пакувања кои се надеваме дека наскоро ќе бидат достапни и кај нас

Пластиката можеби изгледала како одлична идеја кога била измислена во 1860 година. Но, никој во тој временски период не размислувал колку голем еколошки проблем ќе претставува таа поради нејзиното предолго и бавно распаѓање.

10-pametni-ekoloski-pakuvanja-01.jpg

Исто така, голем дел од материјалите кои се користат за изработка на пластика содржат отровни хемикалии кои откако ќе дојдат во контакт со храната создаваат потенцијална опасност по здравјето.

Голем дел од компаниите пронајдоа одлични решенија како да ја редуцираат или целосно да ја исфрлат пластиката од употреба, но и да користат што е можно помалку хартија.

Ви претставуваме 10 паметни еко-решенија на производи и се надеваме дека наскоро ќе бидат достапни и реупотребливи и кај нас:

Картонска кутија која воедно е упатство за производот

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (7).jpg

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (6).jpg

Чаша за кафе која се јаде

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (9).jpg

Производи завиткани во листови од банана, наместо хартија

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (5).jpg

Биоразградливо пакување кое ја штити животната средина

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (4).jpg

Подлошка за јајца со минимум хартија

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (3).jpg

Вода во картонски кутии

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (2).jpg

Биоразградливи пакувања

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (1).jpg

Шишиња изработени од хартија

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (8).jpg

Кутии во кои има семиња кои може да се засадат

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (11).jpg

Реупотребливи силиконски ќеси за складирање кои може да се перат

10-pametni-ekoloski-pakuvanja (10).jpg

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

19 работи што многу ќе ви го олеснат летото (фото) Конечно полека доаѓаат топлите летни денови. Со цел да ви бидат колку што е можн...
14 работи од Али Експрес кои ќе ни помогнат да ја спасиме планетата Дали имате чувство дека создаваме премногу отпад? Што правиме во врска со тоа?&n...
Volkswagen комбе во реална големина со ретро ентериер направено од 400... На двајца сертифицирани LEGO создавачи им биле потребни 6 неделни да создадат ре...