Како да го изберете вистинскиот симбол за вашата тетоважа?


Како да го изберете вистинскиот симбол за вашата тетоважа?

Пред да ја изберете идеалната тетоважа дознајте што значи симболот што ќе го носите на вашата кожа цел живот. Тетовирањето е многу повеќе од креативно украсување и сликање на човечката кожа.

kako-da-go-izberete-vistinskiot-simbol-za-vasata-tetovaza-001.jpg

Тетоважите не се само дел од модата. Тие биле дел од скоро сите познати култури. Но во секоја од овие древни култури одредени симболи имале различно значење.

Повеќето луѓе, кои решаваат да тетовираат симболи, не го знаат вистинското значење на истите.

Како да го изберете вистинскиот симбол за вашата тетоважа?

Јаболко - симболизира личност која се препушта на искушенија. Потеклото на симболот произлегува од библиската приказна за Адам и Ева.

Тетоважи како повез преку раката - симбол на ропство и затвор. Племенските тетоважи околу раката биле идентификациски ознаки кај афричките племиња, додека бодликавата жица симболизира живот поминат во затвор.

Птици - најчесто симболизираат слобода и враќање дома. Ластовица или врапче го симболизира надминувањето на пречките и наоѓање на вистинскиот пат.

Kako da go izberete vistinskiot simbol za vasata tetovaza 02

Мачка - симбол на грижа и внимание. За Египќаните, мачката е симбол на смртта. Иако во многу древни култури се сметала за свето животно, се верувало дека мачката е гласник кој носи пораки од мртвите.

Змеј - Американскиот змеј е симбол на силата, а јапонскиот змеј ја симболизира мудроста и интелигенцијата. Заедно со тигарот ја симболизира мудроста и убавината.

Око - првите такви тетоважи биле тетовирани од затворениците на грбот на оние затвореници кои биле етикетирани како кодоши. Окото е, исто така, симбол на свеста.

Самовила - мистично суштество што го симболизира детството.

Kako da go izberete vistinskiot simbol za vasata tetovaza 03

Риба - често ја симболизира плодноста, но во јапонската култура, Кои Риба е симбол на сила и убавина. Според легендата, секој јапонски змеј потекнува од Кои риба, која, по прескокнување на виножито, се претвора во змеј.

Ганеш - тетоважа на овој хиндуистички бог со глава на слон е симбол на заштита и правда.

Окото на египетскиот бог Ра - го симболизира создавањето на животот.

Цвет на лотос - често е погрешно разбран како симбол на убавината. Ова е прекрасен цвет кој расте во калливи води, а ја симболизира духовната чистота.

Пеперутка - симболизира духовна бесмртност.

Kako da go izberete vistinskiot simbol za vasata tetovaza 04

Срце - симболизира љубов, но под услов да не е скршено или крваво.

Лав - моќ, бесмртност и храброст.

Сирена - искушение, заведување и привлекување.

Месечина - различни и разновидни ритми на животот.

Феникс - повторно раѓање, подигање од сопствената пепел.

Скарабеј (кепри) - моќ и повторно раѓање.

Kako da go izberete vistinskiot simbol za vasata tetovaza 05

Череп - храброст, смрт, отров.

Змија - искушение, флексибилност и мудрост.

Пајак – креативност.

Сонце - топлина и светост на животот.

Меч - претставува правда, чест и енергија.

Еднорог - недостапност, невиност и чистота.

Kako da go izberete vistinskiot simbol za vasata tetovaza 06

Тигар - моќ, сила, бес и гнев.

Желка - плодност и долг живот.

Волк - ловец, симбол на нечија дива страна.

Ашера | Црнобело / фото: depositphotos.com

Би можело да ве интересира:

Тетоважи со скриено, но длабоко значење (фото) Додека едни го гледаат само како уметност, за некои луѓе, тетоважата е симбол ко...
30 тетоважи за оние на кои животот им е исполнет со патувања Луѓето кои си го исполнуваат животот со патувања, а пасошот со печати, најчесто ...
Тетоважи создадени за сите кои сакаат зимата да трае засекогаш Божиќна магија (која веќе изминува), греено вино, свеж ладен воздух и ни фали уш...

Најчитани неделава