Во училиште не е сѐ „розово“? Ова италијанско училиште го докажува спротивното


Во училиште не е сѐ „розово“? Ова италијанско училиште го докажува спротивното

Замислете да престојувате во училиште со розови пастелни надворешни sидови и вид на естетика којашто ќе ја издигне вашата атмосфера на едно повисоко ниво. Можеби звучи далеку за некои, но Училиштето „Енрико Ферми“ во прекрасните ридови на Торино, Италија, го постигна токму тоа.

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 01 630x340.jpg

Горенаведениот награден проект е дело на архитектонската фирма BDR од Торино.

Архитектите работеле на старата училишна зграда, која била изградена во 1960-тите во областа Ница Милефонти, за да ги претворат библиотеката, аудиториумот, кафетеријата, теретаната, училниците и јавните места во спектакуларна убавина.

Всушност, сѐ е толку волшебно и прекрасно, што не би се спротивставиле инспирацијата на овие врвни уметници да се преточи во некои од нашите образовни институции.

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 02 _630x400.jpg

Во најголем дел, ѕидовите на секоја од собите во училиштето се отворени. Тоа е затоа што приземјето е проширување на јавниот простор, нудејќи низа услуги отворени за локалната млада заедница, како салата, библиотеката, аудиториумот и кафетеријата.

„Сакавме проект во можност за дијалог со постојната зграда и да ја револуционизира нејзината функција во исто време. Новите просторни елементи, транспаренти и дополнувања ја реинтегрираат оригиналната структура со цел „отворање на училиштето во градот “, објаснуваат во соопштението архитектите на проектот, Алберто Боторо и Симона Дела Рока.“

Бледо розовата и зелената боја можеби и не би биле првите две бои коишто природно би помислиле да ги споите, но токму тие се носители на магијата којашто го прави ова шармантно мало училиште да се издвојува од сите останати.

Во продолжение уживајте во прекрасните амбиенти на ова училиште:

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 03 _630x700.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 04_630x400.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 05_630x400.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 06 630x400.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 07 630x400.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 08_630x700.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 9_630x400.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 10_630x700.jpg

Vo-uchilishte-ne-e-se-„rozovo“-Ova-italijansko-uchilishte-go-dokazhuva-sprotivnoto 11 630x400.jpg

Мила М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

На Амазон се продава летната „тераса“ од соништата Веројатно веќе знаете за куполите за изнајмување што стануваат сè повеќе пуларни...
Розови, гумени ковчези - нов бизарен летен хит (фото) Време е да се стави крај на гумените крофни и фламинга и да се заменат со новиот...
Ситници од AliExpress кои се спас за дождливите денови Ни следат дождливите денови и недели во кои сè што ќе сакаме да направиме е да с...