Која е вистинската намена на проѕирните тоалети во Јапонија?


Која е вистинската намена на проѕирните тоалети во Јапонија?

Јапонија е една мистериозна, чудна и необична земја каде ќе пронајдете илјадници дизајни кои остатокот од светот не ги разбира и не ги смета за корисни.

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-6.jpg

Последен таков случај беше инсталацијата на проѕирните тоалети среде парк во Јапонија.

И додека многумина велеа дека ваквите тоалети немаат апсолутно никаква намена, Јапонците докажаа дека се народ кој размислува барем два чекори понапред од сите други.

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-1.jpg

Тајната е во тоа што кога ќе влезете во стаклениот, проѕирен тоалет и ќе ја заклучите вратата однатре – стаклата се заматуваат.

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-2.jpg

Така, кога тоалетите се зафатени, минувачите не може да видат апсолутно ништо, освен шарени стакла.

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-3.jpg

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-5.jpg

Навечер, тоалетите служат како дополнително улично осветлување, поради тоа што се проѕирни кога никој не ги користи.

koja-e-vistinskata-namena-na-prodzirnite-toaleti-vo-japonija-4.jpg

Кој би рекол дека тоалетот може да биде и улично светло кое штеди дополнително трошење на струја?

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Дизајни за кои сигурно ќе кажете „каде да ги најдам?!“ Понекогаш едноставно е доволно само да видите некој предмет за да сфатите дека в...
Корисни изуми за кои треба да им бидеме благодарни на дизајнерите Живееме во период кога технологијата многу напредува и постојано се смислува неш...
Дизајни кои може да ги најдете онлајн и ќе ви го олеснат секојдневието засекогаш (фото) Колку пати се случило додека скролате низ онлајн продавниците да пронајдете рабо...

Најчитани неделава