Поучна приказна: Како од сиромашен да станете богат човек


Поучна приказна: Како од сиромашен да станете богат човек

pouchna-prikazna-kako-od-siromashen-da-stanete-bogat-chovek-01.jpg

Еден сиромашен човек го прашал Буда:

„Зошто сум толку сиромашен?“

Буда му одговорил:

„Затоа што уште не си научил да даваш“.

Сиромашниот човек повторно го прашал:

„Како можам да давам кога немам ништо?“

Буда му одговорил:

„Имаш и тоа повеќе работи:

Лице со кое можеш да дадеш насмевка.

Уста со која можеш да дадеш мудрост и утеха на другите.

Очи со кои можеш да го набљудуваш доброто во другите.

Тело кое можеш да го употребиш за да им помогнеш на другите.“

Ние всушност не сме воопшто сиромашни, сиромаштија е кога душата ти е сиромашна.

Извор

Би можело да ве интересира:

Поучна приказна: Каде исчезна среќата? На игралиштето се слушала смеа. Едно младо момче кое поминувало оттука го запраш...
Поучна приказна: Мислите ти се такви каков што си ти Еден селанец седел на тремот од својот дом и уживал во свежото ветре. Покрај нег...
Поучна приказна од жената што ја изгубила косата Една жена се разбудила едно утро, се погледнала во огледалото и забележала дека ...