Поучна приказна: Немој никогаш никого да присилуваш на нешто


Поучна приказна: Немој никогаш никого да присилуваш на нешто

pouchna-prikazna-nemoj nikogash nikogo da prisiluvash na neshto-01.jpg

Едно момче шетало на патот и пронашло желка. Возбудено ја земало во раце и со воодушевување ја вртело на сите страни.

Во истиот миг таа се вовлекла во оклопот и сите настојувања на момчето таа да излезе биле залудни.

Дедото на момчето мирно гледал, но кога видел дека момчето не престанува да го малтретира животното му рекол:

„Немој така. Ќе ти покажам како се прави тоа.“

Ја земал желката, го фатил момчето за рака и ги однел дома. Ја ставил желката покрај огнот да се загрее и по само неколку минути таа ги извадила главата и нозете од оклопот и тргнала директно кон момчето.

„Немој никогаш никој да присилуваш на што било. Секогаш постои начин да го загрееш другиот со својата добрина и тој полесно ќе ти стане пријател.“

Извор

Би можело да ве интересира:

Поучна приказна: Каде исчезна среќата? На игралиштето се слушала смеа. Едно младо момче кое поминувало оттука го запраш...
Поучна приказна од жената што ја изгубила косата Една жена се разбудила едно утро, се погледнала во огледалото и забележала дека ...
Поучна приказна: Мислите ти се такви каков што си ти Еден селанец седел на тремот од својот дом и уживал во свежото ветре. Покрај нег...