Сакаат насмеани луѓе и уште 9 забавни факти за козите

Козите се познати по нивната способност да напредуваат во различни средини. Исклучително интелигентни, друштвени и љубопитни - козите се фасцинантни животни. Неколку факти што можеби не сте ги знаеле за нив.

sakaat-nasmeani-lugje-i-ushte-9-zabavni-fakti-za-kozite-01.jpg

Разновидноста во видот на кози е неверојатна, со повеќе од 300 различни раси ширум светот.

Секоја раса поседува свои посебни карактеристики, како што се бојата, големината и способностите за производство на млеко. Тие се љубопитни и интелигентни животни, познати по своето палаво однесување.

Козите се природни планинари и често истражуваат издигнати области или се качуваат на карпи, трупци или дури и дрвја.

Во продолжение прочитајте уште неколку интересни факти кои можеби и не ги знаевте:

1. Според резултатите од британска студија објавена во Royal Society Open Science во 2018 година, козите не само што препознаваат среќни човечки изрази на лицето, всушност тоа ги прави среќни и нив.

2. Козите имаат правоаголни зеници, кои им обезбедуваат широко видно поле и одлична перцепција на длабочина.

kozite-gi-sakaat-lugjeto-koi-im-se-smeshkaat-i-ushte-9-interesni-fakti-za-ovie-zhivotni-03.jpg

3. Тие имаат исклучително чувство за рамнотежа, што им овозможува да се движат по тесни патишта, па дури и да се качуваат на дрвја.

4. Козите се социјални животни и претпочитаат да живеат во групи или стада. Во рамките на овие стада, тие воспоставуваат хиерархија предводена од доминантен мажјак.

5. Некои раси на кози или козите од Тенеси, имаат генетска состојба што предизвикува нивните мускули моментално да се згрчат кога ќе се изненадат, што доведува до привремена вкочанетост или епизода на несвестица.

kozite-gi-sakaat-lugjeto-koi-im-se-smeshkaat-i-ushte-9-interesni-fakti-za-ovie-zhivotni-04.jpg

6. Козите се познати по своите извонредни способности за скокање. Тие лесно можат да прескокнуваат пречки високи над 150 сантиметри.

7. Козите имаат силно сетило за мирис и можат да детектираат суптилни мириси. Тие се користени во некои региони за барување тартуфи - многу баран кулинарски деликатес.

8. Нивното блеење може да варира многу, од длабоко и звучно, до висок и мелодичен тон.

kozite-gi-sakaat-lugjeto-koi-im-se-smeshkaat-i-ushte-9-interesni-fakti-za-ovie-zhivotni-02.jpg

9. Козите се одлични пливачи.

10. И покрај нивната репутација дека јадат речиси сè, козите се всушност прилично пребирливи. Тие ги користат нивните јазици за внимателно да изберат кои растенија да ги консумираат.

M. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

9 факти за женското тело што звучат нереално Жените имаат посилно сетило за мирис и имаат поголеми шанси да преживеат сериозн...
„Сакајте ја скромноста, таа ќе ви ги покрие сите гревови“ - Животни лекции од отец Мелентиј хиландар... „Оној кој е послаб од вас во добрите дела сметајте го за рамен на вас, а оној шт...
5 животни лекции кои треба да ги научиме, колку порано – толку подобро Да се ​​живее здрав живот значи да се живее живот полн со социјална интеракција,...
„Животот почнува во 30-ите, кога веќе не мора да барате изговори за себе“ - Инспиративни цитати од Џ... „Имам голема слабост – сакам да верувам дека секој човек има и добра страна“ - ц...
10 цитати за бракот (што ќе ве натераат да верувате во вистинска љубов) „Кога некој ве сака силно, тоа ви дава сила, но кога сакате некого силно, стекну...
Најголемиот се гледа од вселената и уште 8 забавни факти за коралните гребени Со нивниот калеидоскоп на бои и раздвижениот морски живот, коралните гребени со ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg