„Бог сигурно ја создал жената во сабота, се гледа колку бил уморен“ - најинтересните цитати на Александар Дима


„Бог сигурно ја создал жената во сабота, се гледа колку бил уморен“ - најинтересните цитати на Александар Дима

Александар Дима е француски писател, роден на 24 јули во 1802 година, a починал на 5 декември 1870 година.

Najinteresnite-citati-na-Aleksandar-Dima-01.jpg

Тој е еден од најчитаните француски писатели, а неговите новели претставуваат инспирација за создавање на преку 200 филмски адаптации.

Меѓу неговите најпознати дела се истакнуваат: „Грофот од Монте Кристо“, „Тројцата Мускетари“, „Дваесет години потоа“, „Виконтот од Брагелон: Десет години подоцна“ и многу други.

Затоа, несомнено е дека вака плоден писател има неколку мудри мисли од коишто сите можат да извлечат поука:

1. „Целата човечка мудрост може да се сведе во два збора – чекање и надеж.“

2. „Сите за еден, еден за сите.“

3. „Секое воопштување е опасно, дури и ова.“

4. „Според светото писмо, жената е последното дело коешто го создал Бог; сигурно тоа го направил во сабота, бидејќи се гледа колку бил уморен.“

5. „Како тоа малите деца се толку интелигентни, а возрасните се толку глупави? Мора да е до образованието.“

6. „Оној што чита знае многу, оној што забележува знае уште повеќе.“

7. „Среќата е како палата од бајка којашто ја чуваат змејови. Мораме да се бориме за да ја освоиме.“

8. „Жените се немилосрдни кон луѓето коишто не ги сакаат.“

9. „Ништо не успева така како успехот.“

10. „Честа е почитување на она што им го должиме на другите, а особено на она што си го должиме себеси.“

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Најмладиот играч којшто постигнал 2.000 поени во НБА - 10 факти за Леб... Леброн Џејмс е американски професионален кошаркар којшто стана славен веднаш што...
На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти ... Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...
Сакал да стане свештеник или уметник, обожавал животни - 9 помалку поз... Адолф Хитлер е можеби едно од најпознатите имиња во историјата. Секојдневно може...