Колку повеќе ги раширувате рацете, толку полесно ќе ве распнат: 10 животни лекции на Фридрих Ниче


Колку повеќе ги раширувате рацете, толку полесно ќе ве распнат: 10 животни лекции на Фридрих Ниче

Креаторот на оригиналното учење, Фридрих Ниче, не поседувал филозофско образование. Би можеле да го наречеме мислител, филолог, композитор и поет.

10-zivotni-lekcii-na-fridrih-nice-001.jpg

Неговите теории немаат академски карактер, но тие се разбирливи за сите и затоа се многу популарни. Тој ги става основните принципи на актуелните морални, верски и културни форми под сомнение.

Неговите дела, напишани во афористичен стил, се исполнети со поттик за размислување, а актуелни се и денес.

1. Кога ќе го цените она што го имате и кога нема да живеете во потрага кон идеали, тогаш ќе бидете навистина среќни.

2. Тие не планираат пријателства, не зборуваат за љубовта и не ја докажуваат вистината.

3. Оној кој има "зошто" да живее, може да ги поднесе речиси сите "како".

4. Човек го прават несреќен или среќен само неговите мисли, а не надворешните околности.

5. Нема убава површина без застрашувачка длабочина.

6. Она што не ме убива, ме прави посилен.

7. Она што се прави за љубовта се одвива надвор од доменот на доброто и злото.

8. Колку повеќе ги раширувате рацете, толку полесно ќе ве распнат.

9. Постојат два вида на осаменост. Едното е бегство на болните, а другото бегство од болните.

10. Најблиската личност е онаа која го знае твоето минато, верува во твојата иднина, а во сегашноста те прифаќа каков си.

Ашера | Црнобело

Би можело да ве интересира:

На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти ... Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...
Првата елка била од гускини перја со зелена боја - 10 интересни факти ... Иако Божиќ е секогаш поврзан со традицијата и религијата, сепак има многу интере...
Кратки факти и совети кои ќе ви помогнат во животот Понекогаш вредните животни лекции се кратки, јасни и прецизни и одат точно во по...