„Крварам секој месец и не умирам - како не сум магична?“ - тивката поетеса Наира Вахид која целосно ќе ве обземе


„Крварам секој месец и не умирам - како не сум магична?“ - тивката поетеса Наира Вахид која целосно ќе ве обземе

Наира Вахид (ориг. Nayyirah Waheed) е поетеса која има издадено две книги досега. Многу малку детали се знаат за нејзиното детство и животот. Самата Наира се опишува себеси како „тивкиот поет“ кој не споделува работи за себе на социјалните мрежи.

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid-01.jpg

Нејзината прва книга со песни насловена „Сол“ (salt) во 2013 година предизвика огромно внимание. Поезијата гравитира околу неколку теми – љубов, идентитет, раса и феминизам.

Поетесата се соочила со проблеми околу издавањето на првата книга па решила да ја издаде самостојно, иако нејзината работа во тој временски период била дочекана „на нож“ од страна на критичарите.

Сепак, обожавателите се бројат над 700 илјади на Инстаграм во моментов, а Наира ја има потпишано и втората книга поезија nejma во 2014 година.

Запознајте ги одблиску нејзините стихови:

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (23).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (22).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (21).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (20).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (19).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (18).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (17).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (16).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (15).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (14).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (13).jpg

Tivkata-poetesa-Naira-Vahid (12).jpg

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти ... Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...
15 ужасни работи кои Анџелина Џоли му ги правеше на Бред Пит Додека беа во брак изгледаа како совршен пар, без испади и драми во јавноста, но...
Првата елка била од гускини перја со зелена боја - 10 интересни факти ... Иако Божиќ е секогаш поврзан со традицијата и религијата, сепак има многу интере...