„Сè што може да се купи со пари е евтино“ - мудри цитати за хартиените банкноти


„Сè што може да се купи со пари е евтино“ - мудри цитати за хартиените банкноти

„Кога се во прашање парите, сите ѝ припаѓаат на истата вера“, кажал Волтер и не погрешил. Многумина ќе кажат – онаму каде што не може со пари, може со повеќе пари.

Mudri-citati-za-hartienite-banknoti-01.jpg

Во суровото капиталистичко време се чини дека сите сме опседнати со хартија и не планираме да запреме додека не ја имаме доволно. Тоа „доволно“ е прилично субјективно и дискутабилно, а речиси секогаш нè чини премногу време, премногу жртви и премногу здравје додека не е предоцна.

Но дали вреди? Прочитајте ги најмудрите цитати поврзани со парите и поставете си го прашањето уште еднаш:

1. „Парите уште никого не збогатиле.“ – Сенека

2. „Парите се броеви, а броевите немаат крај. Доколку ти требаат пари за среќа, твојата потрага за среќата нема никогаш да престане.“ – Боб Марли

3. „Оние кои мислат дека со парите можат да постигнат сè, сигурно се спремни за парите да направат сè.“ – Едме Пиер Шаво де Бошен

4. „Немојте да дозволите парите да ви бидат мотивација и да дозволите тие да владеат со вас“ – Опра Винфри

5. „Парите се единственото апсолутно добро бидејќи не задоволуваат само една потреба, туку потребите воопшто.“ – Артур Шопенхауер

6. „Многумина лесно знаат да побараат пари на заем, а кога треба да ги вратат се однесуваат како да треба да дадат свои пари.“ – Езоп

7. „Парите се религија за мудрите.“ – Еврипид

8. „Сè што може да се купи со пари е евтино.“ – Ерих Марија Ремарк

9. „Оној што клечи пред парите, тој не е во состојба потоа да клекне пред ништо друго.“ – Аптон Синклер

10. „Доказите коишто ѕвечкаат имаат особена моќ за убедување.“ – Еразмо Ротердамски

11. „Немој да ги цениш парите ни помалку ни повеќе отколку што вредат. Тие се добар слуга, но лош господар.“ – Александер Дима

12. „Кога се во прашање парите, сите ѝ припаѓаат на истата вера.“ – Волтер

13. „Доколку сакате да знаете што Бог мисли за парите, погледнете ги луѓето на коишто им ги дал.“ – Дороти Паркер

14. „Парите се клучот што ги отвора сите врати.“ – Вилијам Шекспир

15. „Кога бев млад, верував дека парите се најважната работа во животот. Сега кога остарев, знам.“ – Оскар Вајлд

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

На 9 години – прва слика, на 13 – примен на факултет: Интересни факти ... Неспорно е дека Пабло Пикасо е еден од најважните уметници на 20 век, најдобро п...
14 причини зошто Холивуд треба да му даде втора шанса на Бен Афлек Иако се разведоа со Џенифер Гарнер тој не пропушта пригода да каже колку прекрас...
Најмладиот играч којшто постигнал 2.000 поени во НБА - 10 факти за Леб... Леброн Џејмс е американски професионален кошаркар којшто стана славен веднаш што...