Најубавите латински поговорки и нивното значење


Најубавите латински поговорки и нивното значење

Сите многу добро го знаеме значењето на познатата латинска поговорка „veni, vidi, vici“, но дали знаете што значи „ars longa, vita brevis“?

najubavite-latinski-pogovorki-i-nivnoto-znacenje-001.jpg

Иако латинскиот јазик е познат како „мртов“ јазик, многу од неговите поговорки се користат до ден денес.

Многу често при читање на некоја книга или колумна ни се случува да се „сретнеме“ со некоја латинска поговорка и да не го знаеме нејзиното значење.

Затоа ние за вас ги издвоивме најубавите, воедно и најпознатите латински поговорки заедно со нивниот превод на македонски јазик.

Во продолжение прочитајте ги најубавите латински поговорки:

1. „Carpe diem“ – Зграпчи го денот.

2. „Ad astra per aspera“ – Преку трњата, до ѕвездите.

3. „De omnibus dubitandum“ – Сомневај се во сè.

4. „In absentia lucis, tenebrae vincunt“ – Во отсуство на светлината, темнината преовладува.

5. „Alea iacta est“ – Коцката е фрлена.

6. „Acta non verba“ – Дела, не зборови.

7. „Ars longa, vita brevis“ – Уметноста е долга, животот е краток.

8. „Aut viam inveniam aut faciam“ – Јас или ќе најдам начин или ќе направам еден.

9. „Faber est suae quisque fortunae“ – Секој човек е занаетчија на своето богатство.

10. „Lupus non timet canem latrantem“ – Волкот не се плаши од кучето што лае.

11. „Amore et melle et felle es fecundissimus“ – Љубовта е полна со мед и отров.

12. „In vino veritas“ – Во виното е вистината.

13. „Cogito ergo sum“ – Мислам, значи постојам.

14. „Veni, vidi, vici“ – Дојдов, видов, победив.

15. „Ex nihilo nihil fit“ – Од ништо не доаѓа ништо.

16. „Dum spiro spero“ – Додека дишам, се надевам.

Т. Ѓ. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„Жената е столб на семејството“: Најдобрите цитати од Грејс Кели Сите ја знаеме како преубавата принцезата од Монако. Таа пред да стапи во брак с...
Кој е авторот на познатата мисла „Знаењето е моќ“? Многупати сме ја изговориле оваа изрека, но веројатно немаме идеја кој е творецо...
Подобро да имаш доволно, отколку многу: Најубавите италијански мудрости Според многумина таа е најубавата земја на светот каде без размислување би сакал...

Најчитани неделава