Носете чанти со патент и уште 8 совети кои ќе ви помогнат да се заштитите од крадците на улица

Многу луѓе биле ограбени на улица, и тоа среде бел ден, а во ваквите ситуации тешко дека ќе откриете кој е крадецот, особено ако сте опкружени со многу луѓе.

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-01.jpg

Крадците користат безброј трикови за да дознаат каде ги чувате паричникот и другите вредни предмети, за потоа да ги украдат кога најмалку очекувате.

Па, за да ги избегнете овие ситуации, добро би било да дознаете нешто повеќе за триковите на крадците и како да се заштитите:

Избегнувајте да користите банкомати на улица, особено навечер

Бидејќи од банкоматите вадиме пари, тие се како магнет за крадци. Ако користите банкомат на улица, крадецот лесно може да го види вашиот ПИН, а потоа да ви ја украде картичката и да си извади пари од неа. Често крадците работат и во пар кога сакаат да украдат пари од банкомат – додека едниот ќе ви го одвлече вниманието со нешто, другиот ќе ги земе парите од банкоматот.

Другата можност е да ве следат откако ќе се тргнете од банкоматот знаејќи дека со себе имате пари. 

Секогаш кога можете избегнувајте да користите банкомати на улица, особено навечер, и подобро побарајте некој во затворен простор бидејќи крадците поретко се осмелуваат да крадат на такви места како трговски центар, бензинска пумпа или банка. 

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-02.jpg

Не ги проверувајте паричникот и личните работи среде улица

Немојте да ги броите парите во паричникот на улица, каде што можат да ве видат сите. Ако крадецот забележи дека имате поголема сума, ќе обрне внимание и каде ќе го ставите паричникот, па ќе му го олесните крадењето.

Некои крадци користат и навистина подмолен трик за да дознаат каде ви стојат вредните работи. Ќе извикаат на глас дека некој им го украл паричникот, а во оваа ситуација скоро сите луѓе околу нив ќе почнат да проверуваат да не им недостасува нешто и со ова ќе им покажат на крадците во кој џеб ги чуваат вредните работи.

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-03.jpg

Бидете внимателни во јавен превоз

Никогаш немојте да ги оставате чантата, ранецот или што било на седиштето до вас, туку секогаш држете ги во раце. На крадците им е многу лесно да ви ја украдат чантата која сте ја оставиле на седиштето и веднаш да излезат од автобусот, а тогаш тешко дека ќе ги фатите.

Исто така, обрнете внимание дали некој непотребно шета низ автобусот. Обично крадците го прават ова за да проверат дали некој не внимава на неговата чанта или слично, за да можат да ја украдат и веднаш да излезат од автобусот кога тој ќе застане.

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-04.jpg

Купете облека со тајни џебови

Ако знаете дека ќе одите на место каде што често се случуваат кражби, купете си парче облека со таен џеб. Овде ставете ги најважните работи, како поголема сума пари, лични документи и слично.

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-05.jpg

Избегнувајте чанти кои имаат само копчиња

За најдобро да ги заштитите вредните предмети во чантата, носете модели кои имаат и патент. На овој начин на крадецот ќе му биде многу потешко да допре до вашите работи.

Исто така, ако се движите на место со многу луѓе, најдобро е чантата да биде пред вас, а не од страна.

nosete-chanti-so-patent-i-ushte-9-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-zashtitite-od-kradcite-na-ulica-06.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

9 работи од кои треба да се откажете (за да живеете среќно) Откажете се од навиката судот на другите луѓе да ви диктира како да се однесуват...
8 работи што секој татко мора да ѝ ги каже на својата ќерка „Се гордеам со тебе“, „Секогаш дели го тоа што го имаш“ - Кои работи секој ...
25 работи за животот што посакувам да ги знаев пред 10 години Парите не се важни – точно дека ви се потребни, но не се најважната работа во св...
Бев срамежливa 20 години - Како си ја зголемив самодовербата и престанав да се срамам? Секогаш бев она дете кое седи само во клупа. Срам му е да крене рака да одговара...
12 работи за кои жените веќе немаат нерви кога ќе наполнат 30 години Лоша храна и пијалаци – ако во 20-тите се трпеле евтини јадења и пијалаци, по 30...
10 инспиративни жени кои родителите ги изгласаа како посакувани идоли на своите ќерки Ема Вотсон, Мишел Обама и Марија Кири се дел од инспиративните жени кои се доказ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg